Parlamenttikirjasto

tiistai 13. lokakuuta 2009

Hyvää kannattaa jakaa

Kävin tänään eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan "Tehokkuudesta jakamiseen – tietoyhteiskunnan uusi vaihe" kirjan julkaistamistilaisuudessa. Kirja pohjautuu tulevaisuusvaliokunnan tietoyhteiskunta-akatemian antiin, jota Demos Helsinki – ajatushautomo on peilannut kansainväliseen tietoyhteiskuntakeskusteluun.

Julkistamistilaisuudessa puhunut Demoksen Roope Mokka esitteli ajatuksia tehokkuuden tietoyhteiskunnan muuttumisesta jakamisen tietoyhteiskunnaksi, jossa yhdistyy jotkin hyvin vanhaa ja jotakin hyvin uutta. Jakamisen tietoyhteiskunnassa vanhaa talkooperinnettä muistuttaen puhalletaan yhteiseen hiileen ja lopuksi juhlitaan saavutuksia. Jakamisen tietoyhteiskunnassa edetään kohti ihmiskeskeisiä organisaatioita, avointa johtajuutta, asiantuntemusta ja osaamista jakaviksi yhteisöiksi, yhdessä työskentelyä, tavoitteiden ja ihanteiden rehellisyyttä.

Eduskunnan kirjastossa on alettu pikkuhiljaa herätellä ajatuksia kirjaston uudenlaisesta strategiasta ja heitetty esiin ajatuksia myös uudelleenorganisoinnista kirjaston sisällä. Jakamisen tietoyhteiskunnan ihmiskeskeinen organisaatiomalli vaikuttaa kiinnostavalta ja sillä voi olla merkitystä myös siinä, miten kirjasto pystyy olemaan organisaationa osa jakamisen tietoyhteiskuntaa ja menestymään luotettavan ja laadullisen sekä ihmisiä koskettavan tiedon ja elämyksellisen aineiston välittäjänä ja esilletuojana. Kirjastothan ovat aina olleet jakamassa hyvää, tietoa, kulttuuria, elämyksiä, oppia yhteiskunnasta, tietoa kansalaisten oikeuksista ja velvollisuuksista, miksi emme jakaisi hyvää myös uusilla keinoilla. Jaettu ilo on vähintään kaksinkertainen ilo!

Sari Pajula

Ei kommentteja: