Parlamenttikirjasto

perjantai 6. lokakuuta 2017

Tietopaketit - Hyötyä ja mielenkiintoista luettavaa

Kirjaston tietopalvelu tekee tiedonhakuja eduskuntatiedon, oikeudellisen tiedon ja yhteiskuntatiedon aihealueilta sekä kansainvälisten järjestöjen ja EU:n aineistoista.


Meillä tietopalvelussa työskentelevillä on perusosaamista tiedonhakuun kaikilta noilta alueilta.  Lisäksi olemme itse kukin erikoistuneita johonkin aiheeseen. Niinpä voimme kääntyä työtovereiden puoleen asiakkaan tiedonhakupyynnön ollessa sellainen, että tunnistamme kollegalla olevan käsissä olevaan tiedonhakuun syvempää asiantuntemusta.


Entä mikä neuvoksi, kun kollega ei ole paikalla? Tällöin olen huomannut hyvän avun löytyvän kirjaston eri aiheiden tietopaketeista. Esimerkiksi tietopaketti Euroopan neuvostosta ja YK-tietopaketti ovat olleet apuna kaivaessani jotain asiakkaan tarvitsemaa tietoa. Koulutusaineistot voivat myös olla hyödyksi, ja nekin löytyvät Eduskunnan kirjaston sivuilta. YK-aihetta tutkiessa voi ottaa esille viimeisimmän YK-tiedonlähteet verkossa –koulutuksen. Euroopan neuvoston osalta puolestaan löytyy Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ja sen Hudoc-tietokanta –koulutus.

Kirjaston tietopaketteja on tätä nykyä paljon ja eri aiheisia.Kiinnostavista lainsäädäntöhankkeista teemme Lainsäädäntöhankkeiden tietopaketteja. Keräämme niihin aineistoa sekä eduskuntakäsittelyä edeltävältä ajalta että eduskuntakäsittelystä. Mukana on lisäksi oikeusvertailevaa aineistoa, kirjallisuutta ja hanketta koskevaa uutisointia. Tietopalvelun asiakas on poikkeuksetta tyytyväinen, kun hänen kysymyksensä koskee jotain lainsäädäntöhanketta ja hän saa tietää siitä tehdystä tietopaketista.

Oikeudellisen tiedon osalta saatavilla on muun muassa Oikeuslähteet-tietopaketti sekä ulkomaisista oikeudellisista tiedonlähteistä tehdyt tietopaketit maina Belgia, Itävalta, Ranska, Saksa ja Venäjä. Tietopaketteihin sisältyy hyviä linkkejä. Esimerkiksi kun harvakseltaan tarvitsen jossain tiedonhaussa Saksan valtiopäiväasiakirjoja, säästää aikaa päästä Saksan tietopaketin kautta suoraan sille liittoparlamentin sivulle, mistä valtiopäiväasiakirjat löytyvät.

Suomi 100 –juhlavuonna haluan nostaa esiin historialliset eduskunnan toimintaan liittyvät tietopaketit. Uusin niistä on tänä vuonna julkaistu Eduskunta ja itsenäistyminen 1917. Sarjan aloitti
Eduskunta mukana rauhanteossa vuonna 1944. Se julkaistiin vuonna 2014 kun tuli kuluneeksi 70 vuotta välirauhansopimuksen ehtojen hyväksymisestä.

Erilaisia Eduskunnan kirjaston toimesta laadittuja tietopaketteja löytyy kirjaston sivuston Aineistot ja aihealueet alta jaettuna eri kokonaisuuksiin. Suomen liittyminen Euroopan unioniin on Euroopan unioni –kokonaisuuden eikä mainittujen historiallisten tietopakettien joukossa, jotka ovat Yhteiskunta, politiikka ja historia –kokonaisuudessa.

Oikotie kaikkiin tietopaketteihin löytyy kirjaston sivun alalaidasta. Tietopaketit, uutuuskirjat ja suositellut julkaisut –otsikon alla ovat sekä Lainsäädäntöhankkeiden tietopaketit että Kaikki tietopaketit. Kahdella klikkauksella ja silmäyksellä saa esille koko tarjonnan. Hyödyn lisäksi tietopaketeista voi jokainen löytää myös mielenkiintoista luettavaa.


Mirja Pakarinen



Ei kommentteja: