Parlamenttikirjasto

perjantai 27. lokakuuta 2017

Saammeko esitellä: kaikkien kirjastojen ja kansalaisten Vaari

Kuopiossa sijaitseva Varastokirjasto on yksi Suomen mahtavimmista kirjastoista. Mahtava se on sekä kuvainnollisesti että konkreettisesti. Aineistoa löytyy yli sadalla kielellä ja lähes kaikilta tieteenaloilta, yhteensä noin 95 700 hyllymetriä.Varastokirjasto hoitaa erinomaisesti valtakunnallisen tehtävänsä muista kirjastoista siirretyn aineiston säilyttäjänä ja käyttöön antajana. Samalla kun se vähentää tilatarvetta suomalaisissa kirjastoissa, se myös varmistaa, että maahan aikojen kuluessa hankittu kulttuuri- ja tutkimusaineisto säilyy sitä tarvitsevien käytössä. Varastokirjasto palvelee kaikkien kirjastojen välityksellä kaikkia kansalaisia. Sen toimintaa voi hyvin luonnehtia kustannustehokkaaksi ja demokraattiseksi. Palvelukonsepti on Suomen parhaimpia.

Kun kirjastot poistavat kokoelmistaan käyttökelpoista aineistoa, se päätyy usein Kuopioon. Toimenpiteestä voidaankin käyttää verbiä ”kuopioida”. Eikä kaikki aineisto suinkaan ole vanhaa, uudempaa aineistoa Varastokirjasto saa ylimääräisinä vapaakappaleina.

Vaari  on Varastokirjaston kokoelmatietokanta, jonka välityksellä kirjastot voivat tilata julkaisuja ja kopioita. Elektroninen aineistonvälityspalvelu toimii nopeasti ja tilatut kopiot toimitetaan usein jo samana päivänä. Postinkulku Kuopiosta Helsinkiin toimii suhteellisen sukkelasti. Ja mikä parasta, tilaaminen on maksutonta.

Eduskunnan kirjasto on vuosien varrella, ja etenkin viimeisimmän remontin edellä, siirtänyt aineistoa Varastokirjastoon luottaen, että se pysyy siellä turvassa ja on tarvittaessa saatavissa asiakkaiden käyttöön. Käytännössä kirjaston kaukopalvelu tilaa Vaarin välityksellä päivittäin aineistoa eduskunta-asiakkaille ja tutkijoille. Tiedontarpeet ovat monenlaisia, puheen kirjoituksesta historiateoksen tai tieteellisen artikkelin laadintaan. Tutkiessa ja asioihin perehtyessä tarvitaan usein lähdemateriaalia pidemmältä ajalta. Vanhoista aineistoista löytää mielenkiintoisia juttuja ja voi tarkistaa muistissa haalistuneita asioita.

Varastokirjaston tärkeyttä ja yhteiskunnallista merkitystä ei voi kyllin korostaa. Sen kokoelma sisältää kansallisaarteita, joilla maustetaan eduskuntatyötä. Kirjallisessa muodossa työn tulokset päätyvät esimerkiksi valtiopäiväasiakirjoihin, jotka ovat kaikkien luettavissa eduskunnan verkkosivuilta.

Kiitos erinomaisesta palvelusta ja yhteistyöstä Varastokirjaston osaaville ja ahkerille kollegoille! Olisipa meillä tulevaisuudessakin yhtä luotettava Vaari! Jos olisimme päättäjiä, säilyttäisimme Varastokirjaston toiminnan ennallaan Kuopiossa.

Raija Hietala ja Eija Kajava

Linkki uutiseen: Varastokirjaston yhdistäminen Kansalliskirjastoon


Ei kommentteja: