Parlamenttikirjasto

torstai 30. lokakuuta 2008

Esteettömyyden tiellä

Olen ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa Eduskunnan kirjastolle työskentelytilaa ja työasemapakettia ohjelmistoineen, joka soveltuisi kirjaston nykyisiä ratkaisuja paremmin erityisesti näkö- ja liikuntarajoitteisten asiakkaiden käyttöön. Oman talon väkeä projektissa on ollut mukana mm. Kimmo Tuominen (Eduskunnan kirjasto), Mikko Saarela ja Olli-Pekka Laine (Eduskunnan tietohallinto) sekä Timo Saikkonen (Eduskunnan kiinteistötoimisto). Projektin käynnistysvaiheessa palaveerasimme Kynnys ry:n (Kalle Könkkölä) kanssa. Projektin loppuvaiheessa Erkki Suorlahti Näkövammaisten Keskusliitto ry:stä kävi testaamassa ohjelmia ja antoi ohjemateriaalia käyttöön. Testaamassa kävi myös Eduskunnan tiedotuksessa työskennellyt Antti Vuori.

Projektin piti päättyä kesän 2008 alussa, mutta mutta... Nyt, erinäisten kuukausien ja vaiheiden jälkeen paketti on kasassa ja yleisötilassa odottamassa käyttäjiä. Lämpimät kiitokset kaikille projektiin osallistuneille! Niillekin, jotka unohdin tässä yhteydessä mainita!

Ohessa lyhyesti paketin ominaisuuksista. Työpöytä on tilava ja sen korkeus on sähköisesti säädettävissä. Tietokonen näytön korkeutta, katselukulmaa ja etäisyyttä voi helposti muuttaa. Tietokoneen (Lenovo 2 GHZ) CD/DVD -asema ja liitäntäpistokkeet USB-tikuille ja kuulokkeille ovat koneen etupaneelissa helposti käden ulottuvilla. Tietokone sisältää toimisto-ohjelmien ja selaimen lisäksi näkörajoitteisille tarkoitetut Jaws 9, Mikropuhe 5 ja Magic 11 ruudunluku- ja suurennusohjelmat. Tietokoneelta voi tulostaa yhteistulostimelle, joka sijaitsee työpisteen läheisyydessä.

Olen ristinyt paketin esteettömäksi työpisteeksi. Myönnän, että nimitys on liiottelua ja kokonaisuus on vasta lähinnä yritys esteettömäksi työpisteeksi. Mutta toisaalta kertoo tavoitteen, jota kohti pyritään. Kirjasto toivookin kohderyhmiltä palautetta työpisteen käytettävyydestä ja on sitoutunut sen jatkokehittelyyn!

Heikki Rajala

PS Ohessa muutama aiheeseen liittyvä linkki:

Eduskunnan esteettömyys- ja saavutettavuusselvitys (Eduskunnan kanslian julkaisu 5/2006)

Invalidiliitto

Kynnys ry

Näkövammaisten Keskusliitto ryEi kommentteja: