Parlamenttikirjasto

perjantai 24. tammikuuta 2014

Voihan Facebook!

Eduskunnan kirjaston Facebook-sivun ylläpitäjänä olen pitkään äimistellyt Facebookin antamia tilastoja päivitysten näkyvyydestä. Tilastojen mukaan jonkun päivityksen on nähnyt vain 33 ihmistä, vaikka kirjastolla on 854 tykkääjää. Miten tämä on mahdollista?  

Tavallisena Facebookin käyttäjänä olen tuskitellut sen asian kanssa, että en näe kaikkien kaverieni tai tykkäämieni sivujen päivitystä. Sen sijaan mainoksia näen enemmän kuin haluaisinkaan. 

Syy näihin molempiin ilmiöihin löytyy Facebookin käyttämästä News Feed -algoritmistä (tunnetaan myös EdgeRank-algoritminä). Algoritmi seuraa käyttäjien toimia jatkuvasti ja päättää, mitä kullekin käyttäjälle näytetään. Joten jos et ole käynyt kirjaston FB-sivulla tykkäämässä tai kommentoimassa päivityksiä, ei niitä sinulle myöskään vastaisuudessa näytetä. Mitään merkitystä ei ole sillä, että aloit tykätä Eduskunnan kirjastosta Facebookissa nähdäksesi kirjaston päivitykset.  

Aina voi toki käydä suoraan tykkäämänsä kohteen sivulla Facebookissa, mutta hei, kuinka moni tekee niin? 

Tiedän kaksi tapaa, jolla tykätyn sivun, esim Eduskunnan kirjaston, päivitykset saa näkyviin uutisvirrassa.

1. Mene kirjaston FB-sivulle https://www.facebook.com/Eduskunnankirjasto  ja tykkää jostain päivityksestä ja/tai kommentoi sitä. Tee tämä muutamana päivänä. Sen jälkeen kirjaston päivitykset alkavat näkyä uutisvirrassasi.  

2. Toinen asia, minkä voit tehdä, on huomattavasti monimutkaisempi.

 
 


  • Aloita menemällä kirjaston FB-sivulle.
  • Klikkaa Tykkkää/Tykätty –painiketta.
  • Valikosta avautuvat vaihtoehdot Saa ilmoituksen, Lisää kiinnostuksesi kohteiden listaan ja En tykkääkään.
  • Valitse Lisää kiinnostuksesi kohteiden listaan, jolloin FB tarjoaa mahdollisuuden luoda kiinnostuksen kohteiden listan tai lisätä tämä sivu jo olemassa olevaan listaan.

Ne sivut, jotka olet lisännyt kiinnostuksen kohteiden listaan, eivät välttämättä vieläkään näy uutisvirrassa. Uutisvirran vasemmassa palkissa on linkki kiinnostuksen kohteiden listaan (minulla Kaikki1 nimeltään) sekä linkki Sivut-syötteeseen. Näistä linkeistä pääset seuraamaan tykkäämiesi sivujen päivityksiä.  

Ei ihme, että Facebookin käytön hiipumisesta uutisoidaan lähes päivittäin.  

Myös Eduskunnan kirjasto voi parantaa päivitystensä näkyvyyttä. Pelkkää tekstiä sisältävien päivitysten näkyvyys on heikoin, joten koetamme välttää niitä. Facebookin käyttämä algoritmi luokittelee kuvallisen päivityksen korkeammalle, jolloin se mahdollisesti näytetään useammalle tykkääjälle. Linkin sisältävän päivityksen näkyvyys ei ole huono, mutta vielä parempi on jaetun linkin sisältävällä päivityksellä.   

Miksi Eduskunnan kirjaston Facebook-päivitykset kannattaa sitten nähdä? Julkaisemme sivulla tietoja kirjaston tapahtumista, aukioloajoista ja kirjauutuuksista. Kerromme uusista palveluista ja muistutamme vanhoista hyvistä palveluista. Linkitämme ajankohtaisiin tapahtumiin eduskunnassa, Suomessa ja maailmalla. Oikein hyvä syy nähdä kirjaston Facebook-päivitykset on lähestyvä muutto Postitalosta takaisin Aurorankatu 6:een.  

Tykkääjänä voit mm. tykätä ja kommentoida päivityksiä. Kirjaston FB-seinällä voit myös antaa palautetta kirjaston toiminnasta, vinkata hyvistä tiedonlähteistä tai vaikka suositella Eduskunnan kirjastoa.
 

Päivi Erkkilä

 
Lue lisää:
Facebook: Vain tekstiä sisältävät julkaisut eivät jatkossa näy http://someco.fi/blogi/facebook-vain-tekstia-sisaltavat-julkaisut-eivat-jatkossa-nay/  
Facebook To Page Admins: Link Share Posts Draw More Engagement Than Embedded Links http://allfacebook.com/link-share-posts-engagement_b128531

Ei kommentteja: