Parlamenttikirjasto

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Oikeudelliset verkkopalvelut uudistuvat

Finlex-säädöstietopankki sekä kaupalliset toimijat Edita Publishing, Talentum ja Sanoma Pro kävivät kevään korvalla esittelemässä sähköisten juridisten palveluidensa uusia ominaisuuksia eduskunnan väelle. Palveluntarjoajat ovat tehneet ja tekemässä isompia ja pienempiä parannuksia palveluihinsa.

Oikeusministeriön ja Edita Publishingin ylläpitämä maksuton säädöstietopankki Finlex uudistui sekä ulkoasultaan että toiminnoiltaan viime syksynä. Haun voi nyt kohdistaa yhtä aikaa lähes kaikkiin Finlexin noin kolmeenkymmeneen tietokantaan. Lisäksi uudet sisällysluettelot helpottavat pitkien säädöstekstien hahmottamista ja pykälien selaamista. Finlex on vuodesta 2011 ollut Suomen säädöskokoelman ensisijainen virallinen julkaisukanava.

Kaupalliset toimijat ovat myös uudistaneet palveluidensa ulkoasuja ja toiminnallisuuksia eri tavoin. Sanoma Pron päivittyvällä onlinepalvelulla on nyt uusi nimi, Sanoma Pro Fokus. Talousfokuksen, Verotusfokuksen ja Juridiikkafokuksen rinnalle on tullut uusi aihealue, Esimiesfokus. Ensi syksynä palvelua tullaan täydentämään vielä terveydenhoitoalan juridiikkaan keskittyvällä Terveysfokuksella.

Sanoma Pro on tuonut markkinoille myös ammattikirjojen Verkkokirjahyllyn. Kun hankkii vuosilisenssin tietyn alan palveluun, saa rajattoman lukuoikeuden verkossa sijaitsevan kirjahyllyn sisältöön. Kirjahyllyn sisältämät yksittäiset kirjat eivät ilmestymisensä jälkeen päivity, toisin kuin onlinepalvelun teokset. Verkkokirjahyllyn yhtenäinen hakutoiminto tuo lisäarvoa printtikirjoihin verrattuna siinä, että haku on mahdollista kaikista hyllyn aineistoista yhtä aikaa.

Editan Edilex-lakitietopalvelu on niin ikään uudistamassa palveluaan sekä toiminnallisesti että ulkoasultaan. Hakukone uudistuu ja muutakin uutta on tiedossa lähiaikoina. Edilexhän sisältää kattavan lainsäädäntötietokannan lisäksi mm. oikeustieteellisiä opinnäytteitä ja muita kirjoituksia sekä runsaan uutistuotannon.

Talentumin Suomenlaki.com on lainsäädännön ja oikeuskirjallisuuden hakupalvelu, jonka uusimpia ominaisuuksia on Aikakone. Sen avulla voi kätevästi tarkastella keskeisten lakien aikaisempia sanamuotoja valitsemalla kalenterista päivämäärän menneisyydestä. Tällä hetkellä Aikakone toimii noin 10 vuotta taaksepäin. Jos tarvitsemasi lain aikaisempaa sanamuotoa ei löydy, Suomenlaki.comin toimitus lupaa lisätä sen palveluun. Hyödyllinen uusi lisäaineisto ovat myös vanhat hallituksen esitykset, jotka löytyvät nyt pdf-muodossa vuodesta 1978 eteenpäin.

Eri palvelut täydentävät sisällöiltään ja toiminnallisuuksiltaan toisiaan mukavasti. Kaikkia niitä voi käyttää maksutta Eduskunnan kirjaston asiakaskoneilta. Henkilökunta neuvoo mielellään palveluiden käytössä.

Marja Autio
 Ei kommentteja: