Parlamenttikirjasto

perjantai 26. lokakuuta 2012

Uudet makupalat!

Google on hyvä hakupalvelu. Joskus kuitenkin sen pitkät hakutulosten listat kyllästyttävät tai ärsyttävät, varsinkin jos hakulause on ollut hankalasti muotoiltava tai tiedonhaun aihepiiri itselle outo. Google ei aina arvaa, mitä haetaan ja mikä tarjotuista lukemattomista linkeistä olisi relevantti.

Olikin ilahduttavaa lukea Kirjastot.fi:n uutisista, että uuden Makupalat-linkkihakemiston beta-versio on nyt julkaistu.

Kuka olisi voinut unohtaa Makupaloja, tuota ensimmäistä laaja-alaista kotimaista linkkikokoelmaa?

”Hämeenlinnan kaupunginkirjaston Makupalat-linkkikirjasto on ollut olemassa yli kymmenen vuotta. Sen syntyhistoria on jo lähes legenda: internetistä innostunut osastonjohtaja Sirpa Kalliokoski loi hakemiston vuonna 1995, kun kirjastoon tulivat ensimmäiset internet-koneet yleisökäyttöön ja asiakkaat tarvitsivat apua päästäkseen eteenpäin. Kalliokoski myös jatkoi linkkikokoelman ylläpitoa harrastuksenaan ensimmäiset vuodet.

Kirjasto on vastannut Makupaloista vuoden 2000 alusta lähtien. Hakemistossa on tällä hetkellä vajaat 30 000 valikoitua ja suurelta osin myös kuvailtua linkkiä.”

Lähde: Makupalat – info. http://www.makupalat.fi/fi-FI/Info/ (viitattu 19.10.2012)

Olen käyttänyt Makupaloja yhä silloin tällöin erilaisiin tiedonhakuihin, tosin yhä vähemmän Googlen ominaisuuksien kehittyessä. Makupaloihin kun on valikoitu laadukkaita verkkotiedonlähteitä, jolloin ei tarvitse selata koko netin sisältöä tiedon löytääkseen.

Nyt Makupaloihin on yhdistetty Kirjastot.fi:n Linkkikirjasto ja ulkoasultaankin uudistettu palvelu on avattu kaikkien kokeiltavaksi osoitteessa http://makupalat.kirjastot.fi/.

Uudistunut Makupalat on hyvin tervetullut verkkopalvelu. Linkit ovat huolella valittuja ja luotettavia. Hakumahdollisuudet ovat monipuoliset. Linkkejä voi hakea joko kategorioittain tai omilla tai asiasanaston sanoilla. Hakulaatikko on ennakoiva ja hakutuloksia voi tarkentaa ja lajitella. Linkit on kuvailtu suomeksi ja ruotsiksi. Niitä voi jakaa sosiaalisessa mediassa ja tilata itselleen RSS-syötteinä.

Uusimmat linkit näkyvät etusivulla ja sillä on mahdollista tarkastella myös Makupalojen katsotuimpia ja suosituimpia linkkejä. Oikealla palstalla on ajankohtainen linkkinosto ja pikalinkkejä hyödyllisiin verkkopalveluihin.

Palvelun kehittäneet Kirjastot.fi ja Hämeenlinnan kaupunginkirjasto toivovat palautetta testivaiheen ajan. Myös linkkiehdotuksia voi esittää. Makupaloja ylläpitää Kirjastot.fi.

Eduskunnan kirjaston oma Elki-linkkitietokanta on lähiaikoina uudistumassa hiukan samaan tapaan kuin Makupalat. Elkin sisältö tulee edelleen olemaan kirjaston aihealueiden laadukkaiden linkkien kehittyvä valikoima, mutta käyttöliittymä ja ulkoasu ajanmukaistuvat.

Näppärät, asiantuntijoiden ylläpitämät linkkihakemistot auttavat hallitsemaan Internetin sisältöjä ja helpottavat löytämään sen helmet.


Sirkka-Liisa Korkeila


Ei kommentteja: