Parlamenttikirjasto

maanantai 8. lokakuuta 2012

Uutuudet esiin


Eduskunnan kirjastoon hankitaan vuosittain noin 7000 julkaisuja, joista 3800 on kirjoja ja 3200 lehtiä ja muita kausijulkaisuja. Valtava määrä mielenkiintoisia, suurenmoisia ja ajatuksia ravistelevia kirjoja, lehtiä ja muita kausijulkaisuja! Miten tästä massasta voi löytää ne kiinnostavimmat, ajankohtaisimmat ja tärkeimmät julkaisut?

Kirjasto on kehittänyt tätä varten useampiakin tapoja. Kirjastoon tulevia asiakkaita hemmottelee uutuushylly kiinnostavine ja ajankohtaisine kirjoineen. Viikon vinkki esittelee nimensä mukaisesti viikoittain yhden kirjan tai www-sivuston. RSS-syötteenä voi tilata kirjaston kokoelmiin liitetyt viimeisimmät uutuudet 14 päivän ajalta. Jos RSS-syötteiden kanssa ei ole kovin tuttu, palvelua voi seurata myös kirjaston www-sivuilla.

Lisäksi kirjastossa toimitetaan kahden viikon välein suppea valikoimaluettelo Uutuuksia Eduskunnan kirjastossa. Alun perin vain kansanedustajille ja eduskunnan virkamiehille tarkoitettu ”KED-luettelo” on kaikkien luettavissa kirjaston www-sivuilla. Uutuuksia Eduskunnan kirjastossa jakautuu kahteen osaan: kirjaston kokoelmista kaikkien lainattavissa olevaan tietokirjallisuuteen sekä vain kansanedustajille ja eduskunnan virkamiehille tarkoitettuun kaunokirjallisuuteen. Uutuusluettelon tietokirjallisuusosiossa julkaisut on ryhmitelty aiheen mukaan. 
 

Muista uutuuspalveluista poiketen ”Uutuuksia Eduskunnan kirjastossa” nostaa esiin artikkeleita. Riitta Ollilan artikkeli Parlamentaarinen immuniteetti ja poliitikkojen sananvapaus Lakimies-lehden tämän vuoden numerosta 4 on hyvä esimerkki uutuusluettelon kotimaisesta artikkeliaineistosta. Kotimaisen juridiikan, politiikan tai yhteiskuntatiedon lisäksi uutuusluettelossa on EU-aiheisia artikkeleita.

Kirjaston kehittämispäivässä 3.10.2012 kokoelmien ja uutuuksien parempaa esilletuomista pidettiin hyvin tärkeänä. Kuuluuhan kirjaston kokoelmista tiedottaminen asiakkaille kirjaston strategisiin tavoitteisiin. Ja myös siksi, että asiakkaalle kirjaston kokoelmat ja uutuudet ovat tärkeä syy asioida juuri Eduskunnan kirjastossa. Mielenkiintoisista uutuuksista kertominen kirjastoon tuleville asiakkaille, kirjaston verkkosivuilla ja Facebookissa on helmien jakamista asiakkaille.

 

Päivi Erkkilä

 
Linkit:
-       Luettelo kirjasto kokoelmissa olevista lehdistä (pdf)
http://lib.eduskunta.fi/dman/Document.phx?documentId=th28407095341018&cmd=download

-
      
Kirjaston RSS-syötteet
http://lib.eduskunta.fi/Resource.phx/kirjasto/rss2/index.htx

-
      
Uutuuksia Eduskunnan kirjastossa http://lib.eduskunta.fi/Resource.phx/kirjasto/organisaatio/julkaisut/valikoitu-uutuuslista.htx

-
      
Viikon vinkki, kaikki
http://lib.eduskunta.fi/Resource.phx/kirjasto/tiedote-arkisto/viikonvinkit-arkisto.htx

 

 

 

Ei kommentteja: