Parlamenttikirjasto

perjantai 7. syyskuuta 2012

Ylihärmästä Egyptiin 
Eduskuntatalon kiveen on hakattu koko maailma.

Rakennuksen suunnitellut arkkitehti J.S. Siren (1889-1961) oli kotoisin Pohjanmaalta, Ylihärmästä.

 Kesän alussa sain eduskuntaan vieraaksi nuoren suomalaisen muusikon. Hän kertoi sukunsa olevan peräisin myös Ylihärmästä. Hänen vanhempiensa kotitalo sijaitsi aivan Sirenin naapurissa.

Arkkitehti Siren kävi usein naapurinsa luona. Kerran hän istui näiden tuvassa ja tuijotteli hetken sen kattoa. Sitten hän tokaisi naapurilleen: ”tällaisen katon teen myös eduskuntaan.”

Nähtyään eduskunnan valtiosalin katon vieraanani ollut muusikko totesikin sen muistuttavan hämmästyttävällä tavalla vanhempiensa kotitalon kattoa.

Näin luova mieli toimii. Tarkastelemalla ympäristöä, imemällä vaikutteita ja yhdistämällä niistä jotakin aivan uutta. Eduskuntatalon arkkitehtuurissa klassiset ihanteet kohtaavat art decon, italialainen marmori kotimaisen graniitin ja kansalliset symbolit antiikin perinteen.

Eduskuntatalossa Suomi kohtaa maailman, Ylihärmä Egyptin.

Vuonna 1922 Egyptissä löydettiin faarao Tutankhamonin hauta. Tämän löydön myötä länsimaiseen arkkitehtuuriin ja taiteeseen tuli paljon egyptiläisiä vaikutteita. Niitä näkyy myös eduskuntatalossa.

Kun katsot eduskuntatalon julkisivua Mannerheimintien puolelta, näet talon molemmilla sivuilla sisäänkäynnit. Ne ovat aivan kuin sisäänkäyntejä egyptiläiseen hautakatakombiin.
 
 
 
Timo Turja
 
 
 
 
 
 
 

Ei kommentteja: