Parlamenttikirjasto

perjantai 24. helmikuuta 2012

Valtiopäiväasiakirjaopas auttaa painettujen asiakirjojen äärelle

Eduskunnan kirjasto on julkaissut uudistetun painoksen Suomen valtiopäiväasiakirjat: käytön opas -julkaisusta. Opas ohjaa painetun valtiopäiväasiakirjasarjan käyttäjää, jotta hän löytäisi tarvitsemansa tiedot ja asiakirjat. Mutta se auttaa myös hahmottamaan kunkin asiakirjatyypin sisällön.

Toisessa painoksessa on huomioitu valtiopäiväasiakirjasarjassa tapahtuneet muutokset. Lisäksi oli hyvin tärkeää ja mielekästä, että asiakirjojen määritelmät saatiin suoraan Eduskuntasanastosta. Oppaan runkona on aakkosellinen luettelo valtiopäivillä käsiteltävistä asioista ja asiakirjoista. Asiakirjojen sijainti eri valtiopäiväasiakirjasarjan osissa on kuvattu myös taulukkona.

Opas kertoo myös, mistä lähtien asiakirjoja on saatavana sähköisinä. Oppaan lopussa on keskeisten valtiopäiväasiakirjojen lyhenneluettelo. Siihen on kerätty myös historiallisten valiokuntien lyhenteet. Historiallisia valiokuntia lyhenteineen onkin hankalaa muualta kootusti löytää.

Minne sitten mennä, jos tarvitsee valtiopäiväasiakirjan jota ei löydy verkosta? Painettu valtiopäiväasiakirjasarja on käytettävissä Eduskunnan kirjastossa. Mutta se löytyy myös monista muista kirjastoista ympäri Suomen. Lista niistä löytyy oppaasta ja Eduskunnan kirjaston verkkosivuilta kohdasta Painettujen valtiopäiväasiakirjojen saatavuus.

Opas on saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi, aivan kuten valtiopäiväasiakirjatkin. Lisää opastusta ja koulutusta valtiopäiväasiakirjojen käyttöön annetaan Eduskunnan kirjastossa.


Kristiina Hakala


1 kommentti:

Liisa kirjoitti...

Tämä olikin kiva tieto - en ole tiennyt että eduskunnan kirjasto on kaikille avoin.