Parlamenttikirjasto

perjantai 17. helmikuuta 2012

Dokumentointia, palveluviestintää ja konkretisointia

Kirjaston muuttoa Postitaloon väliaikaisiin tiloihin nykyisten tilojen peruskorjauksen ajaksi on valmisteltu monin tavoin. Kokoelmat on evaluoitu ja mitattu, siirtymistä yhden tiskin palveluun on suunniteltu, Postitalon tilojen käyttöä pohdittu ja omaa työhuonetta tyhjennetty. Muuttoa, sen suunnittelua, nykyistä toimintaa ja nykyisiä ja tulevia tiloja on kuvattu valokuvin ja videoin ja tämä työ jatkuu.

Valokuvauksen ja videoinnin tarkoituksena on dokumentoida muuton lisäksi kirjastossa tehtävää työtä. Historian havinaa on etenkin kuvattaessa erillisinä toimivia lainauspalvelua ja tietopalvelua, jotka Postitalossa saa samalta tiskiltä.

Videoita ei kuitenkaan kuvata pelkästään sitä varten, että saisimme vuosien päästä muistella muuttoa ja menneisyyden palvelukäytäntöjä. Videoiden julkaiseminen YouTubessa ja linkittäminen kirjaston sivuille ja Facebook-sivulle konkretisoi muuton kirjaston asiakkaille. Tästä tilasta muutetaan tällaiseen tilaan. Näin asiakas saa palvelua tänään, tulevaisuudessa toisin ja – paremmin.

Eräs tärkeä tavoite videomateriaalin käyttöönottoon kumpuaa kirjaston verkkostrategiasta, jonka mukaan erilaisia videomateriaaleja ja verkkolähetyksiä pyritään jatkossa hyödyntämään kirjaston verkkopalveluissa, kuten koulutusmateriaalin osana verkossa ja yleisesti kirjaston tiedotuksessa.

Videoiden julkaisemista varten kirjastolla on YouTubessa oma Eduskunnankirjasto kanava, joka löytyy kirjoittamalla YouTuben hakukenttään eduskunnankirjasto. Kanava on myös lisätty tämän blogin etusivun vasempaan osioon (You Tube:ssa). Tällä hetkellä kanavassa on vain yksi video, mutta lisää on tulossa. Ensimmäisen videon on kuvannut ja koostanut Heikki. Jatkossa tähän työhön osallistuu kirjaston videointiryhmä, johon myös koko kirjaston väki ideoineen on tervetullutta!

Liikkeelle on lähdetty amatöörin asenteella ja taidoilla ja se näkyy nyt ja todennäköisesti jatkossakin lopputuloksessa. Asia koetaan kuitenkin tärkeäksi ja siksi tähän on ryhdytty. Uusia asioita voi ja tuleekin oppia eikä tämä nyt niin kuolemanvakavaa ole jos välillä jokin yksityiskohta menisi ns. poskelleen.  Toivottavasti taidot kuitenkin karttuvat matkan varrella ja koulutuksen myötä niin että jatkossa syntyy myös tasokkaita, informatiivisia ja mielenkiintoisia otoksia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Pysy kanavalla!

Päivi Erkkilä & BlogitoimitusEi kommentteja: