Parlamenttikirjasto

perjantai 27. tammikuuta 2012

Eduskuntatalo ja kansallinen sovinto


J.S. Sirenin suunnittelema eduskuntatalo valmistui vuonna 1931. Tuolloin oli kulunut 13 vuotta kansalaissodasta.

Sodan kipeät muistot olivat arkkitehdin mielessä, kun hän suunnitteli eduskuntataloa. Siren tahtoi, että eduskuntatalo olisi kansallisen eheytymisen monumentti. Tästä syystä eduskuntatalossa ei esimerkiksi ole esillä aseita, vaikka miekkoja ja tykkejä usein on käytetty poliittisina symboleina. Siren oli sitä mieltä, että eduskuntatalon koristeet ja symbolit eivät millään tavalla saa muistuttaa menneestä sodasta.



Eduskuntatalon kahvilassa on esillä Gunnar Finnen reliefi. Siinä on esillä kolme parrakasta miestä, polvistunut nainen, leijona ja kruunu. Nainen sitoo käärettä loukkaantuneen leijonan käpälään.

Tässä teoksessa avautuu kaikkein voimakkaimmin Sirenin ajatus eduskunnasta kansan eheyttäjänä. Leijona on sodassa haavoittunut Suomi, jota kansanedustajat hoitavat.

Reliefi on toki ollut avoin myös muille tulkinnoille. Leijona on kadottanut kruunun päästään. Tämän on katsottu korostavan kansanvallan ideaa. Teoksen asetelmassa ainoa nainen hoitaa leijonaa, miehet ovat liikkumattomia. Erään tulkinnan mukaan tämä kertoo patriarkaalisesta yhteiskunnasta: miehet lepäävät, naiset tekevät työt!

Timo Turja



Ei kommentteja: