Parlamenttikirjasto

perjantai 4. helmikuuta 2011

Evaluointia

Kirjastomme lähtee evakkoon noin puolentoista vuoden kuluttua – näillä näkymin alkukesästä tai alkusyksystä 2012. Eduskunnan kaareva lisärakennus, johon kirjasto sai uudet modernit tilat vuonna 1978, remontoidaan. Muun muassa huono ilmastointi ja ilmanvaihto, joiden hikiset seuraukset me kaikki saamme tuntea usein sananmukaisesti nahoissamme, tullaan korjaamaan. Tämän kevään aikana selviää, minne kirjasto siirtyy remontin ajaksi.

Eduskunnan kirjaston muuttaessa 32 vuotta sitten eduskunnan päärakennuksesta nykyisiin tiloihinsa, sai se käyttöönsä kirjavaraston, jossa oli tilaa hyllykilometreittäin. Aikaisemmin kirjat oli sijoitettu hyllyihin aiheittain. Nyt uusia kirjoja ruvettiin sijoittamaan kirjamakasiinin numerojärjestyksessä eli niin sanotusti numerus currens –kokoelmaksi. Ulkomaiset kirjat saivat U-alkuisen paikkamerkin ja kotimaiset K-alkuisen paikkamerkin. Asiakkailla ei ole kirjavarastoon pääsyä, ja sen vuoksi he ovat joutuneet etsimään sieltä haluamansa aineiston kirjaston luettelointikorteista ja vuodesta 1989 lähtien atk-pohjaisesta kirjastoluettelosta. Lainausjärjestelmä siityi atk-aikaan vuonna 1992.

Kolmetoista vuotta sitten eli vuodesta 1998 alettiin uusia kirjoja pääsääntöisesti sijoittaa aiheittain kirjaston pohjakerroksen avokokoelmaan. Siellä on mahdollista selailla tietynaiheisia kirjoja ja tehdä tätä kautta löytöjä sen lisäksi, että käyttää aineiston etsimiseen kirjaston kokoelmaluetteloa SELMAa ja sen apuna esimerkiksi kirjaston asiasanastoa EKS:iä.

Remontin alta koko kirjavarasto on tyhjennettävä. Tämän vuoksi, mutta myös sen takia, että kirjaston aineisto olisi käyttäjiensä kannalta ajankohtaista ja elävää, varaston kirjoja evaluoidaan. Toisin sanoen kirjat, joita ei ole lainattu pitkään aikaan ja joiden paikan katsotaan olevan paremmin Varastokirjastossa Kuopiossa, poistetaan kirjaston kokoelmista ja siirretään Kuopioon. Sellaisia kirjoja, jotka poistetaan ja ovat jo Varastokirjaston kokoelmissa, on laitettu kirjaston aulaan kärryihin asiakkaiden vapaasti otettavaksi. Mukavaa on, että moni kirja näyttää löytäneen tätä kautta uuden omistajan.

Aloitin uutena talkoolaisena U-currensin eli ulkomaisten kirjojen evaluoinnin kaksi viikkoa sitten. Käyn läpi oikeustieteellisiä teoksia. Kollega on jo kulkenut edellä, evaluoinut yhteiskuntatieteellistä kirjallisuutta ja laittanut samalla punaisen lapun oikeustieteellisten kirjojen väliin. Jäljessä kulkevan työtä tämä pohjatyö tietenkin nopeuttaa kovasti. Huomaan, että voisin hurahtaa ja uppoutua tähän työhön täysin. Muutkin työt on kuitenkin hoidettava ja hyvä niin. Kolmena perjantaina melkein koko päivän evaluoituani jalat ovat illalla olleet seisomisesta väsyneet, ja on työteko vähän päässäkin tuntunut.

Olemme tietenkin miettineet ohjenuorat, joiden mukaan arvioimme säilytettävää ja poistettavaa. Ei se kuitenkaan joka tapauksessa yksinkertaista ole. Koska kunkin kirjan lainauskerrat ovat atk:n ansiosta tiedossa vuodesta 1992, päätöksen tekemistä helpottaa kun näkee, miten kirja on liikkunut ja milloin viimeksi. Käteen saattaa tulla omasta mielestään kuitenkin todellinen aarre, jonka lainaus on ollut 0. Voi, mikä sääli! Jonkin olen päättänyt säilyttää, toisen merkinnyt siirrettäväksi Varastokirjastoon ja jonkin osalta lykännyt päätöksentekoa kollegan kanssa yhdessä tehtäväksi. Se tieto kuitenkin lohduttaa, ettei mikään kirja katoa Suomesta lopullisesti. Sen turvaa onneksi Varastokirjasto, joka muuten pystyy toimittamaan aineistoaan hyvin nopeasti kirjastojen kaukopalveluiden kautta, ja ylipäätään koko maan kirjastoverkko.

Kun Eduskunnan kirjasto tulevaisuudessa remontin jälkeen palaa takaisin Aurorankadulle ovat tilojen lisäksi toivottavasti myös kokoelmat entistä ehommat ja käyttökelpoisemmat.

Mirja Pakarinen

Ei kommentteja: