Parlamenttikirjasto

perjantai 26. maaliskuuta 2010

Kirjasto keskellä kylää

Vietin loppiaisviikon Euroopan unionin toisella äärilaidalla, Agaeten kylässä Gran Canarialla. Kylässä on alle kaksi tuhatta asukasta ja turisteja vain kourallinen. Hotellia ei ole, vaan matkalaiset majoittuvat vanhoissa taloissa sijaitseviin huoneistoihin. Kylän houkutin ei ole rantalomailu, vaan 1500 metriin kohoavat vuoret, jotka tulivuori on muotoillut tuhansia vuosia sitten. Kun kiipeää tuhannen metrin korkeuteen voi tähyillä alas tulivuoren muinaiseen kraatteriin ja ylös kanarianmäntymetsiin.

Agaeten kylässä kaikki hyvä on keskellä kylää. Välttämättömät palvelut, kaupat, huoltoasemat, poliisi, sairaala ja hautausmaa on sijoitettu kylän laitamille. Nekin ovat tosin kävelymatkan päässä. Kylän raitin molemmin puolin sijaitsevat kaikki tärkeät kokoontumistilat. Kirkko on avoinna joka päivä ja kirkonmenojen jälkeen kokoonnutaan baareihin, joita on kaksi, Josen ja Antonion. Casino Luxin nimeä kantaa karusti sisustettu sali, jossa papat pelaavat korttia iltaisin. Lapset voivat leikkiä katetulla leikkikentällä sekä sateella että paahteella. Kansalaisopiston tiloissa oli avoinna kuvataiteen harrastajien näyttely. Kylän tärkein nähtävyys, kasvitieteellinen puutarha kahviloineen, sijaitsee muutaman askeleen päässä pääkadulta. Kaikenikäiset kyläläiset kokoontuvat iltaisin kylän keskustaan tapaamaan toisiaan. Myös kirjasto Biblioteca municipal de Agaete sijaitsee keskeisellä paikalla kahden pääkadun risteyksessä. Se on avoinna aamusta iltaan. Kirjaston palveluihin kuuluu kirjojen ja lehtien lisäksi asiakastietokoneita ja – mikä tärkeintä - langaton verkko. Kirjaston sulkeuduttua iltayhdeksältä, kylän nuoriso kokoontuu sankoin joukoin läppäreineen kirjaston ja läheisen kahvilan portaille nauttimaan kirjaston tarjoamasta 24/7 palvelusta.

Omassa kylässämme Helsingin Maunulassa kirjasto on kaikille asukkaille tärkeä palvelu. Kun muutin tähän esikaupunkiin yli 20 vuotta sitten, kirjasto sijaitsi 50-luvulla rakennetun koulun siivessä ahtaasti, mutta lähellä. Koulun mäelle oli helppo kiivetä lasten kanssa ja pienetkin koululaiset saattoivat omin päin käydä kirjastossa. Tilan käydessä liian ahtaaksi kirjasto siirtyi kauemmas entiseen nuorisotilaan, joka puolestaan siirtyi entiseen päiväkotiin. Kirjaston asiakaskunta muuttui hetkessä, sillä koululaisten lisäksi kirjastoon löysivät läheisten vanhainkotien ja vanhustentalojen asukkaat ja viereisen päiväkodin lapset. Kirjaston aukioloaikoja kuitenkin supistettiin, ja tässä vaiheessa siirryin itse Helmet-asiakkaaksi. Tilaan kirjat luettelon kautta ja noudan ne työmatkallani Kirjasto 10:stä. Vaikka Maunulan sivukirjasto on Helsingin kaupunginkirjaston pienimpiä, on se välttänyt lakkautusuhan. Tulevaisuus näyttääkin oikein hyvältä, sillä Maunulan kirjasto ja Pohjoinen työväenopisto ovat saamassa uudet yhteiset tilat suunnitteilla olevan kauppakeskuksen kylkeen. Mallia tilojen ja toiminnan suunnittelussa on käyty ottamassa Lontoon Ideastoreista. Kyläläisten jo 80-luvulla ajama hanke Maunulan monitoimitalosta alkaa vihdoin toteutua.

Vierailimme viime viikolla Entressen kirjastossa, joka sijaitsee samannimisen kauppakeskuksen yhteydessä Espoon keskuksessa. Kirjasto on uudentyyppinen aluekirjasto, joka sai Opetusministeriöltä vuoden 2009 kirjastonkehittäjäpalkinnon. Kirjasto teki suuren vaikutuksen sekä tiloillaan että toimintakonseptillaan. Tilat ovat valoisat ja värikkäät, kokoelma uusi ja nopeasti kiertävä. Vaikka kirjaston tila on yhtä tilaa, kaikille asiakasryhmille ja käyttötarpeille on varattu omaa tilaa. Kirjasto erikoistuu alueen väestörakenteen mukaisesti nuorisoon ja monikulttuurisuuteen sekä sosiaaliseen mediaan. Henkilökunta on moniammatillista koulutukseltaan ja monikulttuurista taustaltaan. Palvelua kirjastosta saa kahdeksalla kielellä. Kirjasto tarjoaa perinteiset kirjastopalvelut, mutta myös paljon muuta. Se tarjoaa tilat alueen asukkaiden omille tilaisuuksille ja toiminnalle, nuorisolle kiinnekohdan ja paikan tavata toisiaan ja aikuisia, lapsiperheille järjestettyjä perhetunteja jne. Lähtökohtana on, että kirjasto on alueen asukkaiden oma tila, jossa kieltoja ja sääntöjä on mahdollisimman vähän, henkilökunnan roolina on olla paikalla ja toivottaa asukkaat tervetulleiksi.

Marja Oksa-Pallasvuo

Ei kommentteja: