Parlamenttikirjasto

torstai 28. toukokuuta 2009

Politiikasta, kirjoista ja sivistyksestä

Poliittiset liikkeet ovat myös sivistysliikkeitä. Uskokaa pois.

Tänä päivänäkin lähes kaikilla eduskuntapuolueilla on oma sivistysjärjestönsä. Niiden tarkoituksena on sivistää yhteiskunnallisesti puolueen jäseniä, kannattajia ja myös muita kiinnostuneita.

Erityisen tärkeätä puolueiden sivistystoiminta oli 1920- ja 1930 –luvuilla, jolloin suomalainen koulutusjärjestelmä ei tavoittanut läheskään kaikkia. Tuolloin suurimmat puolueet omistivat omat kirjakustantamonsa, kirjakauppansa ja myös kirjastonsa. Puolueiden opintopiireihin kokoonnuttiin opiskelemaan puoluetoiminnan lisäksi myös yhteiskunnallisia taitoja.

Politiikka oli taistelua myös kirjallisesta sivistyksestä. Puolueet suomensivat, julkaisivat ja levittivät oman liikkeensä keskeistä kirjallisuutta. Erityisen kunnianhimoinen esimerkki puolueiden sivistystoiminnasta oli vuonna 1922 julkaistu Työväen tietokirja. Kirjan tarkoituksena oli sivistää työväkeä sosialidemokraattisesta yhteiskuntanäkemyksestä. Kirjan kirjoittivat sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän jäsenet.

"Jo kauvan on Suomen työväki kaivannut erikoista käsikirjaa, jossa työväen ajatustavan kannalta lähtien, yhtäjaksoisesti ja helposti löydettävällä tavalla käsiteltäisiin niitä valtiollisia ja yhteiskunnallisia kysymyksiä, jotka yhä lukuisempana esiintyvät julkisessa elämässä."

Tällaisella sivistystoiminnalla oli myös poliittinen hintansa. Poliittiset vastustajat yrittivät eduskuntakeskusteluissa osoittaa, kuinka kirjaan oli kirjoitettu todisteet siitä, että sosialidemokraatit ovat liittoutuneet kommunistien kanssa.

Kansanedustajat ovat aina arvostaneet kirjallista sivistystä. En koskaan lakkaa ihmettelemästä, kuinka lukeneita, sivistyneitä ja tietäviä kansanedustajamme ovat olleet – ja ovat yhä. Tämä saattaa olla yllätys niille, jotka seuraavat ainoastaan iltapäivälehtien sivuja.

Kaikki eivät välttämättä kuitenkaan tarvitse kirjasivistystä. Eräs viime vuosisadan tärkeimmistä poliittisista vaikuttajista oli Lech Walesa. Omien sanojensa mukaan hän on elämänsä aikana lukenut ainoastaan yhden kirjan: Uuden testamentin. Kirjallisen sivistyksen ohuudesta huolimatta harva yksilö on saanut aikaan niin suuria poliittisia muutoksia kuin Walesa. Juuri hänestä alkoivat Itä–Euroopan suuret poliittiset muutokset. Hyvä poliitikko voi olla hyvä poliitikko niin monella eri tavalla.


Timo Turja

ps. Kesän aikana blogia päivitetään hieman katkonaisesti.

Ei kommentteja: