Kirjastonhoitajien suruksi, mutta historiantutkijoiden iloksi historiallisesti merkittävillä lukijoilla on usein ollut tapana tehdä merkintöjä kirjojen marginaaliin. Suomen poliittisen historian kuuluisin esimerkki kirjoittavasta, kommentoivasta lukijasta lienee J. K. Paasikivi. Hän teki merkintöjä omiin kirjoihinsa, mutta monet poliitikot ovat saattaneet tehdä niitä myös kirjaston kirjoihin.
Eräs Eduskunnan kirjaston kokoelman mielenkiintoisimmista kirjoista on Georg Schaumanin kirjoittama teos "Valtiomuototaistelu Suomessa 1918" (WSOY, 1924). Schauman, kansanedustaja ja Helsingin yliopiston ylikirjastonhoitaja, oli eräs tärkeimmistä monarkismin vastustajista ja tasavaltalaisen valtiomuodon puolustajista. Kirjassaan Schauman tarkasteli yksityiskohtaisesti eduskunnassa käytyä valtiomuototaistelua.
Tärkeäksi tämän kirjan tekee kuitenkin sen lukija. Urho Kekkonen on lukenut kirjan äärimmäisen tarkasti ja tehnyt marginaaliin muistiinpanoja. Merkinnöistä voi lukea esimerkiksi sen, miksi Kekkonen suhtautui varauksellisesti Saksaan ja saksalaiseen politiikkaan. Marginaalimerkinnän mukaan "tasavaltalaisuus = antisaksalaisuus."
Nämä marginaalimerkinnät lisäävät kirjaan ikään kuin uuden historiallisen kerroksen. Tämänkaltainen kirja ei ainoastaan kerro historiasta vaan on osa historiaa.
Mutta kuten sanoin: älkää yrittäkö tätä kotona…
Timo Turja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti