Parlamenttikirjasto

perjantai 1. helmikuuta 2019

Muurahaisten polku eduskuntaan

Kuva: Etelä-pohjalaisen lähetystön kirjelmä eduskunnalle 7.7.1917.
Valtiopäiväasiakirjat 1917, kotelo 12. Eduskunnan arkisto.
Aina toisinaan vastaan tulee tietopyyntö, jonka myötä pääsee kurkistamaan eduskuntatyön alkuvuosikymmenille. Tällä kertaa tiedonhakutehtävä vei yli 100 vuoden päähän. Tehtävän aiheena oli etelä-pohjalainen talonpoikaisjoukko, joka kokousti kesällä 1917 peitenimen suojissa pohtien huolestuneena isänmaan asioita. ”Meijeriliitto Muurahaisten” kokous päätyi 7.7.1917 laatimaan useiden pohjalaispitäjien edustajien yhteisen kirjelmän, joka hetimiten päätettiin toimittaa myös Suomen eduskunnan ja senaatin tietoon.

Muistitieto kirjelmästä on elänyt reilut 100 vuotta, ja Ylistaron evankelisen rukoushuoneen seinää koristaa asiasta kertova muistolaattakin, mutta tarkempi tieto itse kirjelmästä oli painunut historian hämäriin. Kun paikallishistoriikin kirjoittaminen tuli ajankohtaiseksi, heräsi kiinnostus myös itse kirjelmää kohtaan. Asiakas pyysi viestissään tarkistamaan eduskunnan arkistosta, löytyisikö kirjelmästä tietoa.Aloitin hiukan epäilevänä mutta uteliaana eduskunnan vuoden 1917 päiväkirjasta, josta löytyi tieto kaikista eduskunnan käsiteltäväksi saapuneista asiakirjoista eri tavoin ryhmiteltyinä. Löytyisikö täältä tietoa kirjelmästä? Muutamia asiakirjaryhmiä selailtuani tärppäsi. Kauniilla käsialalla tehty merkintä kertoi Ylistarossa pidetyn kokouksen pöytäkirjan saapuneen, ja että se luettaisiin tiedoksi heinäkuun 17. päivän täysistunnossa. Päiväkirjan reunassa oli diaarinumero, joka lupaili, että myös alkuperäinen kirje ainakin alun perin oli merkitty säilytettäväksi.

Kun päivämäärä oli tiedossa, siirryin tutkimaan oikean päivän täysistunnon pöytäkirjaa. Miten kirjelmä siellä mainittaisiin, vai mainittaisiinko lainkaan? Oikea kohta löytyi pöytäkirjan alusta, ilmoitusasioista. Puhemies Kullervo Manner kertoi eduskunnalle kirjelmästä, jonka pohjalainen talonpoikaislähetystö oli tuonut pyytäen hartaasti puhemiestä saattamaan sen koko eduskunnan tietoon. Puhemies noudatti toivetta, ja niinpä koko kirjelmän teksti on edelleen kaikkien kiinnostuneiden luettavissa.

Tarkistin lopuksi vielä eduskunnalle saapuneet kirjelmät tapahtumavuoden osalta. Suuri osa oli eduskuntatyöhön kiinteästi liittyviä välikysymyksiä, kirjeitä valiokuntatyöhön liittyen ja muilta virastoilta saapuneita kirjeitä. Viimeinen kirjelmäryhmä ”muut” kuulosti lupaavimmalta. Selasin eri kokoisia kirjeitä, kunnes oikea diaarinumero sattui silmään, ja siinä se oli. Muurahaisten alkuperäinen kirje korjausmerkintöineen.

Kirjelmä nostaa esiin huolen sekä Suomen kansan turvallisuudesta että taloudellisesta asemasta. Se päättyy mahtipontisesti valtiollisen itsenäisyyden vaatimukseen: ”… niin vaatii eteläpohjalainen kansa, että eduskunta ja senaatti yhdessä kääntyvät heti kaikkien sekä sotivien, että puolueettomien valtioiden puoleen julistuksella, jossa vaadimme vapaan riippumattoman valtiollisen itsenäisyyden, ja tälle vaadimme kansainvälisen vahvistuksen.”

Terttu Mämmelä

Linkki: Eduskunnan arkiston palvelut
1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Fiksuja otuksia nuo muurahaiset.
Oikealla asialla olivat!