Parlamenttikirjasto

perjantai 4. marraskuuta 2016

Vierailulla Aurorankadun aarreaitassa

Vaihtelu virkistää! on Porvoon kaupunginkirjaston – Uudenmaan maankuntakirjaston hanke työntekijävaihtojen toteuttamiseksi Uudenmaan kirjastojen kesken. Hankkeen tavoitteena on oman osaamisen syventäminen sekä uusien ideoiden ja inspiraation löytäminen omaan työhön. Olin ennen Vaihtelu-virkistää -hanketta vaihdossa Vantaalla Hakunilan kirjastossa vuonna 2013, joten tämän vaihtohankkeen puitteissa kyselin mahdollisuutta päästä tutustumaan erikoiskirjastoon ja tälle ajatukselle näytettiin onnekseni vihreää valoa. Vaihtopaikaksi valikoitui Eduskunnan kirjasto, koska olen kiinnostunut yhteiskunnallisesta ja oikeudellisesta aineistosta ja teen omassa kirjastossani kokoelmatyötä mm. näiden aineistojen parissa. Lisäksi hoidan tilaavaa kaukopalvelua ja sen puitteissa olen jo hyödyntänyt Eduskunnan kirjaston kokoelmia.


Vaihtoviikon ajaksi minulle oli järjestetty erittäin mielenkiintoinen ja järjestelmällinen ohjelma, jonka puitteissa sain tutustua kirjaston kokoelmiin, palveluihin ja henkilökuntaan. Pääsinpä jopa seuraamaan eduskunnan täysistuntoa ja mukaan Kirjamessuille markkinoimaan kirjaston palveluja.
Eduskunnan kirjasto on melkoinen aarreaitta yhteiskunnallista, oikeudellista sekä eduskuntaa koskevaa tietoa etsivälle. Kokoelmista löytyvät valtiopäivä- ja lainvalmisteluasiakirjat, oikeudellista materiaalia Suomesta ja ulkomailta, kirjaston painopistealueisiin liittyviä kausijulkaisuja sekä tärkeimmät sanomalehdet. Kirjastosta löytyy runsaasti tietokoneita työskentelyyn sekä hiljaista lukutilaa. Itse huomasin ensimmäisenä asiakastilojen rauhallisen ja hiljaisen tunnelman, jota yleisistä kirjastoista ei enää nykypäivänä välttämättä löydä.
Kuvat:Heidi Häivälä
 Kirjasto järjestää Kansalaisinfossa kaikille avoimia koulutuksia ja itse osallistuin YK-tiedonlähteitä käsittelevään tilaisuuteen, missä sain aimo annoksen uutta tietoa aiheesta. Kirjaston verkkosivuilta löytyvät lakihankkeiden tietopaketit eli LATI:t, joihin on kerätty tiedonlähteitä mielenkiintoisista vireillä olevista lakihankkeista. Kirjaston palvelun kruunaa henkilökunnan ammattitaito ja laaja tietämys. Ja mikä parasta, Eduskunnan kirjasto ei palvele ainoastaan talon sisäisiä asiakkaita, vaan palvelut ovat tarjolla kaikille halukkaille!
Kuvat:Heidi Häivälä
Vaihtoviikko oli antoisa ja monipuolinen ja sain sen aikana paljon uutta tietoa, jota voin varmasti hyödyntää omassa kaukopalvelu- ja tietopalvelutyössäni. Kirjaston henkilökunta otti minut positiivisesti vastaan ja arvostan kovasti, että he käyttivät aikaa esitelläkseen minulle työtehtäviään ja vastailivat moniin kysymyksiini. Toivoisin, että yhä useampi asiakas löytäisi tiensä Aurorankadulle hyödyntämään Eduskunnan kirjaston kokoelmia ja palveluita ja aionkin niitä tästä lähtien omille asiakkailleni mainostaa.
Kiitos vielä kerran onnistuneesta vaihtoviikosta!

-Heidi Häivälä

Juttu julkaistu aiemmin Vaihtelu virkistää -blogissa 29.10.2016
 

Ei kommentteja: