Parlamenttikirjasto

perjantai 5. helmikuuta 2016

Tieto mulle heti tänne! – Mutta hitaudesta voi olla hyötyä!

Kiireinen elämäntyyli näkyy tiedonhauissakin. Olemme tottuneet tarkistamaan asioita pikaisesti Googlesta. Google näyttää haun tulokset yhä nopeammin ja se jopa ilmoittaa, montako sekunnin kymmenesosaa hakutuloksen löytyminen kesti. Kärsimättöminä tyydymme usein katsomaan vain hakutuloksen ensimmäiset emmekä selaa hakutuloksia montaakaan sivua. Nopeus ja määrä sokaisevat meidät, kun tutkimuksellinen ote tiedonhakuun puuttuu.



Tutustuin viime vuonna hitaan tiedonhaun käsitteeseen (slow searching). Hidastamisen ja hitauden filosofia on saanut alkunsa Slow Food -liikkeestä, jossa vastapainona pikaruokakulttuurille ruoanlaittoon paneudutaan ja ruoka nautitaan rauhassa ja hitaasti. Hidas tiedonhaku on jotain samantapaista: paneutumista hakuun ja tulosten tutkimista huolella ja kiireettä.

Hidas haku on tiedonhaun huolellista suunnittelua.

  • Mitä käsitteitä aiheeseen liittyy? Voi kokeilla hakea eri käsitteillä ja termeillä ja niiden yhdistelmillä, myös epätavallisemmilla käsitteillä. Kun vaihtaa hakutermien järjestystä, voi saada aivan erilaisen hakutuloksen. Hakutuloksista saattaa löytyä aiheeseen sopivia uusia, hyviä käsitteitä. Kannattaa siis käyttää aikaa aiheen pyörittelyyn ja hakutermien pohdintaan. 
  • Kannattaisiko tehdä haku vaihteeksi jollakin muulla hakukoneella kuin Googlella tai sen lisäksi? Onhan myös Bing, Yahoo ja DuckDuckGo. Hakutulokset ovat erilaisia hakukoneesta riippuen.

Hidas haku on myös hakutulosten arviointia.

  • Onko hakutulos riittävän laaja? Puuttuuko jokin näkökulma? 
  • Onko löytynyt tieto luotettavan tahon tuottamaa? Mihin ”suuntaan” tieto kallistuu? Onko se tieteellistä vai arkitietoa tai värittyneesti tai virheellisesti tulkittua? Jos hakee tutkittua tietoa, on syytä paneutua tiedontuottajan taustoihin ja esimerkiksi artikkelin lähteisiin. 

Suunnittelemalla tiedonhakua ja arvioimalla hakutuloksia kriittisesti keskitymme määrän sijasta laatuun. Paneudumme syvällisemmin ja valitsemme harkitummin.

Saamme jatkuvasti tietoa myös nopeasti silmäilemällä, esimerkiksi Twitteristä. Sillekin tiedonhaun tavalle on paikkansa. Tiedonhaku pelkästään silmäilemällä on usein kuitenkin pinnallista ja hektistä. Kun tietoisesti hidastaa, rauhoittuu ja keskittyy tiedonhakuun ja arvioi hakutuloksia kriittisesti, seuraa laadukkaampi lopputulos ja syvällisempää oppimista. Kirjastoista voi kysyä lisää neuvoja tiedonhakuun.


Sirkka-Liisa Korkeila

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...