Parlamenttikirjasto

perjantai 30. lokakuuta 2015

Timantti johtaja


Johtamisesta ja sen ongelmista ei puhuta tarpeeksi. Millainen on hyvä johtaja ja kuinka sellaiseksi tullaan? Asia mietityttää nyt, kun kirjastoon haetaan uutta palvelupäällikköä. Että löytyykö pahvikiekon alta timantti vai lurjus?

Parhaimmillaan pomo on juuri kuin timantti. No, joskus hiomaton sellainen, mutta silloin on vielä hyvät mahdollisuudet kehittyä loistavaksi.

– Vaan jos jää Musta Pekka käteen, voi päällikkö pilata työpaikan tunnelman paljon pahemmin kuin sanonko mikä hississä.


Seurauksena laivan ruori pyörii tyhjää, takila hajoaa, miehistö ryhtyy kapinaan tai haluaisi hypätä yli laidan. Entä jos joutuu valitsemaan tyrannimaisen kapteenin ja haita vilisevän meren välillä? Merisairaaksi siitä vähintään tulee, kysykää vaikka työpaikkalääkäreiltä.

On selvää että resursseja valuu pahimman sattuessa hukkaan. Käymistilassa oleva työyhteisö ei pysty tuottamaan lähellekään sitä tulosta, jonka kansantaloutemme ansaitsee ollakseen terveellä pohjalla, olipa kyse yksityisestä tai julkisesta toiminnasta. Kysymys on siis erittäin vakavasta asiasta.

Kun pomo ja alaiset pelaavat ja haluavat pelata hyvin yhteen, arvostavat toisiaan ja kaikilla on selvät ajo-ohjeet, voi työelämä olla harmonisempaa, iloisempaa ja tuottavampaa. Sekä päällikön että alaisten on mietittävä miten tähän päästään. Myös organisaation tulee tukea ja panostaa työympäristöön ja hyvinvointiin, jotta sekä kippari että miehistö jaksavat hoitaa hommia parhaan kykynsä mukaan.

Oma osansa on itse kunkin persoonallisuudella ja henkilökemioilla. Niiden välillä riittää luovimista. Vanhan vitsin mukaan laivan kapteeni kirjoitti lokikirjaan: Perämies oli humalassa. Tästä suivaantuneena perämies seuraavana päivänä merkitsi lokiin oman huomionsa: Kapteeni oli selvin päin.

Jotta työpaikan paatti ei ajaisi karille, on rekrytoinnilla ratkaiseva asema. Toivon että esimiehen tehtävä saa paljon hyviä hakijoita. Samoin toivotan mitä parhainta onnea ja menestystä rekrytointia suorittaville vaativassa tehtävässään.

Kohdalleni on osunut erilaisia työpaikkoja ja esimiehiä & -naisia. Vasta kysyin evp päällikköni kuulumisia ja vointia. Vastauksessaan hän kertoi tavanneensa Edarin johtajan taannoin ja tiedustelleensa tältä ”mitä ’mun ihmisille’ kuuluu”. Niinpä, jotkut esimiehet ovat niitä timantteja.

Raija Hietala

Ei kommentteja: