Parlamenttikirjasto

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Oletko jo kuullut Faktabaarista?

Ellet ole kuullut, kannattaa käydä katsomassa. Faktabaari  on poliittisesti sitoutumaton ja kaikille avoin joukkoistamista hyödyntävä faktantarkistuspalvelu. Se ei toimi minkään poliittisen puolueen puolesta tai puoluetta vastaan. Faktabaaria toimitetaan vapaaehtoispohjalta ja sen toteutuksen taustalla on Avoin yhteiskunta ry. Idea syntyi yhdysvaltalaisista esimerkeistä Factcheck.org  ja Politifact.com.Faktabaari-palvelua pyörittävä toimitus  aloitti faktojen tarkistuspalvelun vuoden 2014 EU-vaalien alla. Silloin kammattiin EU-keskustelujen ja väitteiden totuuksia. Nyt parhaillaan tarkistellaan Eduskuntavaalien puitteissa puolueiden ja ehdokkaiden esittämiä väitteitä, ovatko ne totta, puoliksi totta vai väärin. Myös uutisjuttuja on tarkistettu.

Faktabaarin toimitus ei kuitenkaan ole yksin, vaan sen kanssa väitteitä tarkistavat tänä keväänä myös Haaga-Helian toimittajaopiskelijat. Lisäksi mukana on asiantuntijaverkosto, jossa on sekä aiheasiantuntijoita että tietoasiantuntijoita.

Tästä pääsenkin sopivasti kertomaan viimeksi mainitun joukon osallistumisesta Faktabaarin toimintaan. Eduskunnan kirjasto oli nimittäin mukana jo keväällä 2014 ja nyt jatkamme yhteistyötä Faktabaarin kanssa eduskuntavaalien osalta. Tähän mennessä olen ollut itse mukana jo joidenkin faktojen tarkistuksissa ja olen sekä etsinyt tietoja, lähteitä että sopivia asiantuntijoita. Toimeksiannot ovat olleet mielenkiintoisia ja haasteellisiakin, kokemukset ovat hyviä ja onnistumisesta saa hyvän mielen.

Faktabaari valittiin äskettäin päättyneessä Bonnierin Suuri Journalistipalkinto -kisassa  vuoden journalistiseksi teoksi. Toivottavasti se saa edelleen julkisuutta ja sen tunnettuus lisääntyy.  Omanlaistaan julkisuutta Faktabaari on jo saanutkin esim. Twitterissä tyyliin ”Taas faktat pilasivat hyvän uutisen” tai ”Faktabaari, lööppitoimittajan uusi verivihollinen”.

Faktabaarin ohella toimii Debattibaari. Debattibaari perustettiin asiallista ja argumentoitua yhteiskunnallista keskustelua varten ja nostamaan ja laajentamaan keskustelun tasoa. Asioista kerrotaan liian usein pintapuolisia puolitotuuksia tutkimustiedon jäädessä kevyemmälle uutisoinnille. Debattibaari pyrkii korjaamaan tätä puutetta.

Kuka tahansa voi osallistua Faktabaarin toimintaan ”vainukoirana” ja lähettää vihjelomakkeella  tarkistettavaksi haluttavan väitteen palveluun.

Kristiina Hakala

Ei kommentteja: