Parlamenttikirjasto

perjantai 6. maaliskuuta 2015

Edari

1990-luvulla kirjaston asiakkaat alkoivat puhua Edarista. Aikomuksestaan viettää Edarissa koko päivän lukien tai selvitellessään päivän aikataulua kirjastoon saapuneille kavereilleen. Kirjaston henkilökunta höristeli korviaan ja lopulta vaikuttui kuulemastaan: Eduskunnan kirjastosta puhuttiin tuttavallisesti nimellä Edari.

Ylioppilaslehden jutussa vuodelta 1996 puhutaan jopa edari-klubilaisista. 
”Oikislaiset ovat jakaantuneet sopuisasti Dommalla ja tiedekunnan kirjastossa lukijoihin sekä edari-klubilaisiin. Lukupaikkoihin muodostuu omat kaveripiirit: syömässä ja kahvilla käydään vakioporukoissa.” 

Suomi24.fi:ssä vuodelta 2009 olevassa keskustelussa oikeustieteelliseen tiedekuntaan pyrkimisestä aiotaan oikiksen pääsykokeisiin lukea edarilla ja aleksandriassa. Lopussa vielä on selvennys, että edari = eduskunnan kirjasto (vapaa pääsy). 


Selvennys oli tarpeen, sillä Edarin käyttö puhuttaessa Eduskunnan kirjastosta on vähentynyt. Syynä tähän lienee mm. opiskelijasukupolven vaihtuminen ja edari-sanan uudet merkitykset. Nykyään edari tarkoittaa Urbaanin sanakirjan mukaan esikuntapatteria, edustusjoukkuetta, edustajaa, edustajistoa ja Hannu Pikkaraista. Google-haku sanalla edari vahvistaa Urbaanin sanakirjan määritelmät. Ylioppilaskuntien edustajistot ovat edareita ja urheilujoukkueiden sivuilla on edareita. 

Twitterissä #edari viittaa jääkiekkoon ja ylioppilaskuntien edustajistoihin. #edari voi viitata myös eduskuntaan tai Eduskuntataloon. Muutaman Twitter-tilin nimessä on edari. Kuten on meidän Twitter-tilissämme @EdariFi, joka on vuodesta 2013 lähtien tehnyt Edaria tunnetuksi merkityksessä Eduskunnan kirjasto.

Itse en muista kuulleeni Edaria asiakaspalvelussa aikoihin. Pikainen kysely kirjaston henkilökunnan keskuudessa osoitti, että asiakaspalvelussa kuulee puhuttavan Edarista jonkin verran. Lisäksi osa kollegoista käyttää Edaria epävirallisemmissa yhteyksissä puhuessaan työpaikastaan. 

Minusta Edari kuulostaa hyvältä. Kun Eduskunnan kirjastosta puhutaan Edarina, onkin kyse läheisestä suhteesta kirjastoon. Edariin tullaan lukemaan tentteihin ja pääsykokeisiin, lainaamaan juuri se kirja, jota ei muissa Suomen kirjastoissa ole ja saamaan ystävällistä palvelua. 

Päivi Erkkilä

Linkit:
Urbaani sanakirja edarista http://urbaanisanakirja.com/word/edari/11426/ 
Twitter @EdariFi  https://twitter.com/EdariFi 


Ei kommentteja: