Parlamenttikirjasto

perjantai 27. kesäkuuta 2014

Koleassa kesäkuussa


Tapasin vanhan ystävän Kappelin terassilla – viileän hytisyttävänä kesäiltana. Kerroin hänelle miten mukavaa onkaan, että kirjasto on palannut takaisin Aurorankadulle. Kauniisiin, puhtaisiin ja ajanmukaisiin tiloihin. Hän kävi muistelemaan, että onpa hänkin joskus nuorena opiskelijana käynyt Eduskunnan kirjastossa. ”Ihanko totta? Mitähän sinä sieltä hait? Sinähän opiskelit matkailua?”

Tänään lounaalla kollega kysyi minulta ”Mitä kirjoja olet viimeksi lukenut?” No näinä alkukesän viileinä iltoina sohva, viltti ja mukaansa tempaava tarina ovat kyllä houkutelleetkin enemmän kuin reipas pyöräilylenkki meren rannalla. ”Pääasiassa ruotsalaisia dekkareita”; minä vastasin.  ”Pari muutakin on mahtunut mukaan kuten hellyttävä tarina "Tuulisen saaren kirjakauppias" ja Ian McEvanin uusin kirja "Sweet tooth". Ja seuraavaksi herkuksi noudan Helsingin kaupungin kirjastosta tilaamani kirjan "Kuuba – trooppinen cocktail.”  Olen lähdössä kokemaan lämpöä ja eksotiikkaa kaukaa Karibialla. ”Salsaa ja rommia”; toinen kollega lisäsi. 


Lounasseurueessa heräsi keskustelu siitä, voisikohan täältä meidänkin kokoelmista löytyä kirjoja, joista saisin tietoa Kuubasta ja sen kulttuurista? Hakutulos löysi mm. teokset: Kuuba: maa, kansa, yhteiskunta (Pauliina Raento 2011) ja vuonna 2012 julkaistun Fidel Castro: Elämäni. Kirjoja, joista varmasti oppii yhtä sun toista Kuubasta. Tosin kirjojen totuus voi olla toinen, kun suodatan sitä kokemuksiini paikan päällä. Totesimme samalla, että kirjat kannattaa lukea täällä Suomessa ennakkoon, mukaan ottaminen voisi johtaa vaikeuksiin kohdemaassa. 

 Ystävänäni saattoi siis hyvinkin olla ihan oikeassa kirjastossa. Kulttuurimatkailuun liittyviä aineistoja täältä löytyy. Matkailu on lentoja, hotelleja, ravintoloita ja tutustumiskohteita. Mutta sen lisäksi se on mitä syvimmin kulttuuria ja yhteiskuntaoppia. Matka on usein hyppäys toisten ihmisten arkeen. Kun siihen tutustuu ennalta, on sen kohtaaminen helpompaa, kanssakäyminen jouheampaa. 

Arja Bellinger

Kuva:Trinidad. Baseball on Kuubassa iso juttu. Kuva: Tero Norvio, Matkatoimisto Aventura. 


Ei kommentteja: