Parlamenttikirjasto

perjantai 30. toukokuuta 2014

Itämeren alueen parlamentit ja nuoretPietarissa, Venäjällä järjestettiin 13.5.2014 seminaari, jossa esiteltiin Itämeren alueen parlamenttien nuorille tarjoamia palveluja. Esityksissä kuultiin Norjan, Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Viron parlamenttien parhaita käytäntöjä nuorille suunnatuista palveluista.

Tämä seminaari oli viimeinen osa projektia, jonka tavoitteena on ollut pohjoisen ulottuvuuden yhteistyö lainsäädantöelinten kesken. Projektin aikana on esitelty lainsäädäntöprosesseja ja tietoteknisiä ja e-palveluja. Toimintoja ja palveluja Pohjoismaiden parlamenteissa arvostetaan korkealle. Pietarin alueparlamentin virkamiehiä on myös käynyt tutustumassa Pohjoismaiden ja Viron parlamentteihin projektin aikana. Projektin järjestäjiä ovat Pohjoismaiden ministerineuvoston Pietarin tiedotustoimisto sekä Pietarin alueparlamentti.

Eitykset valottivat eri maiden Nuorten parlamentti -toimintaa. Tanskassa on Politician or a Day, Norjassa Mini-Ting in Stortinget, Ruotsissa Youth Parliament ja Suomessa Nuorten parlamentin istuntopäivä. Kaikilla mukana olleilla parlamenteilla on lisäksi useita muita erilaisia palveluja ja projekteja nuorille ja kouluille. Eduskunnan kanslian edustajana kerroin omassa esityksessäni eduskunnan tarjonnasta nuorille, viime maaliskuussa pidetystä Nuorten parlamentista, Nuorteneduskunta.fi -verkkopalvelusta, eduskuntavierailuista sekä Kansanedustajat kouluissa -teemaviikosta viime tammikuussa.  Lisäksi sain etukäteen toiveen kertoa myös Eduskunnan kirjaston palveluista. Tämän tein tietysti mielihyvin. Oletan, että tieto kirjaston hyvistä palveluista eduskunnalle ja kaikille halukkaille eduskunnan ulkopuolella oli tiedossa jo etukäteen, koska tällaisen pyynnön sain.

Tilaisuuden avasi Pietarin alueparlamentin puhemies Vyacheslav Makarov. Paikalla oli koko seminaarin ajan parlamentin pääsihteeri Mikhail Subbotin, minkä voi tulkita osoittavan projektin ja tämänkin seminaarin merkitystä alueparlamentissa.

Oli hyvä itsekin päivittää tietoja naapurimaiden palveluista. Lisäksi oli mukava tavata uusia kollegoja. Sää Pietarissa oli sateinen, mutta isäntäväki oli järjestänyt ohjelmaa ja saimme nauttia vieraanvaraisuutta. Päivän lopuksi pääsimme Nevalle jokiristeilylle. Seminaarin pitopaikka Marinskin palatsi, jossa Pietarin alueparlamentti toimii, oli näkemisen arvoinen rakennus.
Kristiina Hakala

Ei kommentteja: