Parlamenttikirjasto

torstai 20. kesäkuuta 2013

Laulumaita, joita ei enää ole


Sanomatalon Mediatorilla on mahdollisuus nähdä perjantaihin 5.7. asti mahtava näyttely ”Karjala – kuvia muistojen laulumaista”. Näyttelyssä on laajasti esillä valokuvia menetetyn Karjalan eri paikkakunnilta ennen toista maailmansotaa.

Toinen puoli näyttelyä esittelee valokuvia Neuvostoliiton ajalta heti toisen maailmansodan jälkeen menetetyssä Karjalassa. Lisäksi on osio Karjala ennen ja nyt: on laitettu kuvat rinnakkain samasta paikasta vuodelta 1941 ja 2012. Katsoja voi tehdä havaintoja mahdollisista muutoksista tai muuttumattomuudesta 70 vuodessa.

Taas kerran voi todeta, että kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa. Tällainen näyttely voi olla paras historian oppitunti ja ymmärtämyksen lisääjä. Jo pelkästään menetetyn Karjalan alueiden moninaisuus sävähdyttää: ortodoksinen Raja-Karjala, kansainvälinen kaupan keskus Viipuri, omenapuiden Käkisalmi, Laatokan rannalla sijainnut Sortavala, Valamo, luterilainen maatalousvaltainen Kannas, Suomenlahden saaret, tehdastaajamat jne.

Näyttelystä jäi itselleni syvä tunnejälki – ehkä kaikki ei olekaan vain jälkikäteen syntynyttä myyttiä ja nostalgiaa vaan jotain hyvin ainutkertaista kadotettiin.

Satu Saarikivi

Linkki: Karjala-aiheisia kirjoja kirjaston Selma-kokoelmatietokannassa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Erno Paasilinna kyllä väitti, että "yksi kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa".

Yt,
Lassi