Asiakkaat ovat jo pitempään eri yhteyksissä kaipailleet skannausmahdollisuutta Eduskunnan kirjaston tiloissa. Nyt tällainen laitepaketti on asennettu - Hewlett Packard 7650 skanneri työasemineen on varattavissa muiden tietokonehuoneiden tapaan kirjaston neuvontapalvelusta.
Skannerin peruskäyttöohjeet löytyvät ko. huoneesta. Laitteella voit esimerkiksi skannata ja tallentaa omat vanhat paperivalokuvasi digitaaliseen muotoon usb-tikulle tai rompulle myöhempää käyttöä varten; tai skannata tekstejä esim. pdf-tiedostoiksi.
Työasemassa on lisäksi käytettävissä samat perusohjelmistot kuin muissakin Windows-asiakastyöasemissa ja se on myös tavallisessa perustekstinkäsittelykäytössä. Jos haluat varmistua skannerin käyttömahdollisudesta, varaa asiakastietokonehuone C020 etukäteen.
Toinen Eduskunnan kirjastossa hiljakkoin käyttöönotettu uutuus on Kansalliset kulttuuriaineistot -työasema. Sen teknisestä suunnittelusta ja palveluiden sisällöstä pääasiallisesti vastaavat Kansalliskirjasto ja Kansallinen Audiovisuaalinen Arkisto.
Työaseman välityksellä tarjotaan etupäässä tekijänoikeuksien alaista digitaalista aineistoa ns. vapaakappalekirjastojen asiakkaille (Eduskunnalla kirjastolla vapaakappaleoikeus digitaalisen aineiston osalta). Käytännössä tämä lyhykäisesti tarkoittaa, että tältä työasemalta voit tutkistella, katsella ja kuunnella Suomessa esitettyjä TV- ja radiolähetyksiä vuodesta 2009, etsiä vanhoja suomalaisia webbisivuja vuodesta 2006 ja lukea Kansalliskirjaston digitoimia suomalaisia aineistoja, etupäässä lehtiä vuosilta 1810-1944. Lisätietoa vapaakappalekirjastoista, työasemasta ja tarkemmin aineistoista löytyy kirjaston tiedotteessa 2/2010, sekä Kansalliskirjaston ja Kansallisen audiovisuaalisen arkiston internetsivuilla.
Laitteisto, johon sisältyy työaseman lisäksi tulostin, kaiuttimet ja kuulokkeet, sijaitsee huoneessa C052. Myös tämän laitteiston käyttövaraukset hoidetaan skannerityöaseman tapaan kirjaston neuvontapalvelusta.
Olen testimielessä käyttänyt työasemaa ja näyttää toimivan OK! Viilausta löytyy vielä vanhojen lehtien latautumisnopeudessa, mutta uskon että tämäkin asia saadaan kuntoon lähiaikoina.
Heikki Rajala
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti