Parlamenttikirjasto

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Ulkomaisen oikeudellisen tiedon jäljillä

Eduskunnan kirjaston verkkosivuilla on Ulkomaisia oikeudellisen tiedon lähteitä -otsikon alla sarja tiedonlähdeoppaita, jotka tarjoavat hyvän lähtökohdan ulkomaista säädöstietoa tarvitsevalle. Tiedonlähdeoppaita päivitetään vuosittain, ja viimeisin päivitys tehtiin tammikuussa 2011. Tällä kertaa oppaat käytiin perusteellisesti läpi ja ne toimitettiin uudelleen.

Tiedonlähdeoppaissa esitellään lyhyesti, mitä keskeisiä säädöksiin liittyviä julkaisuja Eduskunnan kirjaston kokoelmissa on. Mukaan on otettu viralliset painetut säädöskokoelmat ja lakikirjat, mutta myös mm. kunkin maan oikeusjärjestelmää kuvaavia teoksia, sanakirjoja, oikeustietosanakirjoja, oikeuskäytäntöä sisältäviä julkaisuja sekä sähköisiä säädöslähteitä. Tällä hetkellä oppaita on Belgiasta, Itävallasta, Ranskasta, Saksan liittotasavallasta, Sveitsistä, USA:sta ja Yhdistyneestä kuningaskunnasta. Maavalikoiman laajentaminen on suunnitteilla.

Päivitysprojektin myötä useat oppaissa esitellyt painetut kirjat vaihtuivat uutuusteoksiin. Sähköisten tiedonlähteiden osalta oppaat johdattavat tiedon etsijän hiljattain uudistuneeseen ELKI-linkkitietokantaan. ELKI:n linkit on siivottu ja päivitetty, ja tietokannan sisällönkuvailu on yhtenäistetty EKS-asiasanaston kanssa. Myös käyttöliittymän ulkoasu on uudistettu yhteensopivaksi kirjaston julkisten sivujen, Selma-kokoelmatietokannan ja EKS:n kanssa.

Kannattaa merkitä kalenteriin Ulkomaisten oikeudellisten tiedonlähteiden iltapäivä tiistaina 5.4. klo 13-16 Eduskunnan kirjaston Aurora-salissa. Silloin kirjaston tietoasiantuntijat esittelevät ulkomaisia oikeudellisen tiedon lähteitä päivitettyjen tiedonlähdeoppaiden ja uudistuneen ELKI:n avulla. Lisäksi esitellään pohjoismaiden säädöslähteet ja Venäjän oikeudelliset aineistot Eduskunnan kirjastossa. Painettuja säädöslähteitä pääsee tutkimaan tilaisuuden yhteydessä järjestettävässä kirjanäyttelyssä. Tervetuloa!

Heli Yamaguchi

Lisätietoa kevään koulutuksista.

Ei kommentteja: