”Julkinen datavaranto” ei kuulosta kovin mediaseksikkäältä aiheelta. Tuon teeman tiimoilta järjestettiin kuitenkin yleinen kilpailu, jonka tarkoituksena oli ideoida ja tuottaa sovelluksia, jotka helpottaisivat yhteistyötä kansalaisten ja erilaisten julkisten organisaatioiden välillä.
Suomen verkkodemokratiaseuran järjestämän Apps4Finland-kilpailun voittajat julkistettiin eilen 7.10.2010 Tampereella vuotuisen MindTrek-konferenssin yhteydessä. Kilpailussa oli mukana yritysten tai kansalaisten toteuttamia palveluita ja ideoimia ehdotuksia, jotka hyödyntäisivät jollain tavalla avoimia julkisia datavarantoja. Näitä tarjolla olevia datavarantoja on koottu Suomen datakatalogiin.
Eduskunta ja eduskunnan tietosisällöt olivat kilpailussa kiitettävästi esillä, sillä kilpailuun tuli useita ehdotuksia mm. kansanedustajien toimien seurantaan. Eduskunnan tietosisällöt eivät toistaiseksi ole tarjolla varsinaisena avoimena datana, joten ehdotukset ovat lähinnä ideatasolla. Joitain demototeutuksia on kuitenkin saatu aikaan raapimalla tietoja irti automaattisesti eduskunnan web-sisällöistä.
Ne kilpailuehdotukset, jotka pääsivät palkintosijoille ja joilla on jonkinlainen eduskuntakytkös ovat seuraavat:
Eduskuntarajapinta, äänestyskone ja visualisointipalvelu: Edustajan äänestyskäyttäytyminen tuodaan helposti hahmotettavaksi visuaalisin keinoin. Käyttäjä voi selvittää ketkä kansanedustajat ovat äänestäneet omia mielipiteitä vastaavasti. (1. palkinto, Yksityisten sovellussarja)
Pikkuparlamentti.fi: Palvelussa toteutettaisiin kansalaisten varjoäänestykset vastaavista eduskunnassa tapahtuvista äänestyksistä. Samalla voitaisiin vertailla eduskunnan ja varjoäänestysten tuloksia. (3. palkinto, Yritysten sovellussarja)
Sivulista.fi: Palvelu kokoaa Facebookin eduskuntavaaliehdokkaat selkeään seurattavaan muotoon hyödyntäen Facebookissa olevia puolueiden tai kansanedustajaehdokkaiden FB-sivuja. Taustalla on se ajatus, että vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Facebook tulee näyttelemään merkittävää roolia. (3. palkinto, Yksityisten sovellusarja)
Kansan muisti: Käyttäjä voi seurata palvelussa kansanedustajien toimintaa ja äänestyskäyttäytymistä. Mukana myös ajankohtainen vaalirahoitusnäkökulma. (Kunniamaininta)
Lisäksi kisassa oli koko joukko muitakin mielenkiintoisia kilpailuehdotuksia tai demototeutuksia, joissa eduskunnan tarjoama data tai kansanedustajat ovat jonkinlaisena osapuolena. Katso kilpailuehdotukset Eduskunnan äänestykset, Kansalaisen palautelaatikko, Kansanedustajan duunikortti, ja Pikkuvelivalvoo.fi.
Jani Stenvall
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti