Parlamenttikirjasto

torstai 20. lokakuuta 2022

Arvokas lahja ja kirjaston perustaminen


Kesäkuun alussa avattiin juhlanäyttely ”Eduskunnan kirjasto – poimintoja 150 vuoden historiasta”. Kirjaston vaiheita esittelevän aikajanan ja valokuvien lisäksi näyttelyssä on viisi vitriiniä. Vitriinien sisällöstä kerrotaan lyhyesti näyttelyesitteessä.

Tämä juttu liittyy ensimmäiseen vitriiniin ”Kirjalahjoitus Ruotsista ja Eduskunnan kirjaston perustaminen”.

Syksyllä 1871 Suomen säätyvaltiopäiville lahjoitettiin suuri määrä Ruotsin valtiopäiväasiakirjoja. Lahjan lähettäjä oli Ruotsin parlamentin kirjastonhoitaja tohtori D.M. Sandahl yhdessä muutaman valtiopäivämiehen kanssa.




Lahja sisälsi yhteensä 111 nidettä pöytäkirjoja, esityksiä ja valiokuntien mietintöjä ja lausuntoja. Säätyvaltiopäivien ajalta oli vuodelta 1786 ritariston ja aateliston pöytäkirja. Muut niteet olivat kaksikamarisilta valtiopäiviltä vuosilta 1867-1871. 

Lahjoitukseen liittyi ehdotus, jonka mukaan Ruotsin ja Suomen valtiopäivät aloittaisivat valtiopäiväasiakirjojen vaihdon. Uusi Suometar kirjoitti 22.9.1871, että Suomessakin perustettaisiin ”valtiopäiväkirjasto eli -arkisto”, joka vastaisi vaihdosta.

Kirjaston perustamisasiakirjana pidetään säätyjen vastausta 3.6.1872 keisarin antamaan esitykseen rahavarain määräämisestä valtiopäiväkustannusten suorittamista varten. Vastauksessa säädyt ilmoittivat päättäneensä perustaa valtiopäiväkirjaston ja -arkiston. 

Lisäksi säädyt päättivät perustaa taloudenhoitajan viran, seuraaviin valtiopäiviin saakka. Taloudenhoitajan tehtävänä oli huolehtia valtiopäivillä syntyneistä asiakirjoista, painetuista kirjoista ja eduskuntatyötä varten hankitusta kirjallisuudesta. Vuonna 1891 perustettiin erityinen kirjastonhoitajan toimi ja samalla erotettiin kirjaston ja arkiston hoito taloudenhoitajan tehtävistä.

Kirjaston kokoelmat karttuivat hitaasti.Vuonna 1888 kokoelmissa oli noin 1200 nidosta. Kirjallisuuden ostamiseen ei ollut määrärahaa, joten kokoelmat kasvoivat vaihdoin ja lahjoin. Valtiopäiväasiakirjoja vaihdettiin Ruotsin valtiopäiväkirjaston kanssa. Tanskan kansankäräjäin kirjaston kanssa valtiopäiväasiakirjojen vaihto alkoi vuonna 1878. 

Aluksi kirjastoa pidetään auki kerran viikossa.Vuonna 1905 kirjastoa pidetään auki 3 tuntia päivässä. Vain eduskuntaa palveleva kirjasto muuttui kaikille avoimeksi kirjastoksi vuonna 1913.

Eläköön Eduskunnan kirjasto! 


Teksti ja kuvat: Päivi Erkkilä

Linkkejä:
Eduskunnan kirjaston perustamisasiakirja 3.6.1872 
Uusi Suometar 22.9.1871  
Eduskunnan kirjasto – poimintoja 150 vuoden historiasta. Tiedote juhlanäyttelystä
Eduskunnan kirjaston historia 

Ei kommentteja: