Parlamenttikirjasto

maanantai 29. elokuuta 2016

Kysy Yhdysvaltain kongressin oikeudelliselta kirjastolta


Kuva: Diliff (Own work) [CC BY-SA 2.5
 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5)],
via Wikimedia Commons
Yhdysvaltojen kongressin kirjasto, Library of Congress, on maailman suurin kirjasto. Se sijaitsee Washingtonissa ja on perustettu vuonna 1800. Viime vuonna kirjaston kokoelmassa oli yli 162 miljoonaa nidettä, vakituista henkilökuntaa 3094 ja asiakkaita sekä vierailijoita noin 1,6 miljoonaa. Kongressin kirjasto palvelee nimensä mukaisesti Yhdysvaltojen kongressia, mutta toimii myös maan kansalliskirjastona.

Minulla oli elokuussa ilo ja kunnia päästä tutustumaan tähän kirjastoon. Osallistuin maailman kirjastojärjestön (IFLA – International Federation for Library Associations) parlamenttikirjastojen jaoston konferenssiin, joka järjestettiin Kongressin kirjastossa. Konferenssin yhteydessä minulle tarjoutui mahdollisuus vierailla Kongressin oikeudellisessa kirjastossa, Law Libraryssä, ja kuulla sen toiminnasta.


Kongressi perusti Law Libraryn vuonna 1832 turvaamaan luotettavan oikeudellisen tiedon saatavuuden. Vuosien varrella kirjasto on kasvanut ja se on nyt maailman laajin oikeudellinen kirjasto. Kirjaston kokoelmat kattavat 60 miljoonaa nidettä ja merkittävän määrän oikeudellisia verkkopalveluja. Kokoelma sisältää myös ainutlaatuisen harvinaisten kirjojen kokoelman.
Law Library keskittyy erityisesti vertailevan oikeustieteeseen. Kokoelmista noin 60 prosenttia käsittelee muiden maiden oikeusjärjestelmiä. Aineistoa on lähestulkoon kaikista maailman maista. Joistakin maista aineistoa voi olla jopa kattavammin kuin kyseisen maan omien kirjastojen kokoelmissa. Näin esimerkiksi silloin, kun maan omia kokoelmia on sodan tai luonnonkatastrofien takia tuhoutunut. 

Kirjastossa on myös osaamista eri oikeusjärjestelmistä. Kirjastossa työskentelee oikeudellisia asiantuntijoita eri puolilta maailmaa. Nämä asiantuntijat ylläpitävät ja kehittävät kyseistä maata käsittelevää oikeudellista kokoelmaa. He myös vastaavat kysymyksiin ja laativat selvityksiä kyseisen maan oikeusjärjestelmään liittyen.

Oli mielenkiintoista huomata, että Law Library palvelee myös kongressin ulkopuolisia asiakkaita. Law Libraryn verkkosivuilla on yleisön käytössä digitoituja oikeudellisia aineistoja, vapaassa käytössä olevia tietokantoja ja valmiita tietopaketteja. Guide to Law Online -palvelu tarjoaa muun muassa maakohtaisesti linkkejä oikeudellisiin verkkopalveluihin ja verkkosivustoille. Tämä on siis hyvin saman tyyppinen palvelu kuin meidän kirjastomme ELKI-linkkitietokanta!

Jos jokin oikeudellinen aihe tai kysymys askarruttaa, on siihen mahdollista saada Law Libraryn henkilökunnalta apua. Kirjaston verkkosivuilla on käytössä kaikille avoin ”Kysy kirjastonhoitajalta”, Ask a Librarian, palvelu. Kirjaston julkisen palvelun yksikkö vastaa kysymyksiin ja neuvoo tiedonhaussa, erityisesti kysymyksissä, jotka liittyvät amerikkalaiseen oikeuteen. Vastausaika ulkopuolisille asiakkaille voi olla pitkä, jopa kuukauden mittainen, joten kiireisten kysymysten selvittämiseen palvelu ei sovellu. Mutta kun halutaan saada tukea amerikkalaiseen oikeusjärjestelmään liittyvän kysymyksen selvittämiseen, tämä palvelu vaikuttaisi olevan hyvä vaihtoehto.

Kongressin Law Library tarjoaa valmiita työkaluja oikeudelliseen tiedonhakuun ja mahdollisuuden henkilökohtaiseen palveluun. Hyödyntäkäämme näitä mahdollisuuksia!


Erika Bergström

Ei kommentteja: