Parlamenttikirjasto

perjantai 11. maaliskuuta 2016

Verkkokirjahylly Eduskunnan kirjastossa

Olemme hankkineet kirjastoon uuden hyllyn, Verkkokirjahyllyn. Talentum Pron kustantama Verkkokirjahylly on kokoelma sähköisiä kirjoja oikeustieteen eri aloilta, taloushallinnosta ja esimiestyöstä. Meidän lisenssimme kattaa koko Verkkokirjahyllyn sisällön, tällä hetkellä noin kolme sataa nimekettä.

Valtaosa Talentum Pron juridiikan alan kirjoista ilmestyy perinteisen painetun muodon lisäksi verkkokirjoina. Useimmat uudet verkkokirjat julkaistaan samaan aikaan tai hieman myöhemmin kuin printtikirjat. Verkkokirjoissa on sama sisältö sivunumeroineen kuin painetuissa kirjoissa, mutta ne eivät ole näköispainoksia. Verkkokirjat luetaan suoraan tietokoneen selaimelta eikä niitä voi ladata tietokoneelle tai muille laitteille.Talentum Pron kustantamat Oikeuden perusteokset –sarjan kirjat eivät ole Verkkokirjahyllyssä. Nämä suositut sisällöt ovat saatavana joko painettuina teoksina tai päivittyvinä sisältöinä Fokus-palvelussa.

Monet Verkkokirjahyllyyn sisältyvät oikeustieteen alan kirjat ovat kirjastomme kysytyintä aineistoa. Valikoimassa on tenttikirjoja, käsikirjoja, lakikommentaareja, oikeustieteellisiä tutkimuksia. Niitä voi lukea kaikilla kirjaston asiakaskoneilla ja eduskunnan sisäverkossa.

Jos ei halua lukea ruudulta, voi tulostaa. Uudemmissa kirjoissa kerralla tulostuva alue määräytyy sisällysluettelosta avatun otsikkotason mukaan. Vanhemmista, noin 2013 ja sitä ennen Verkkokirjahyllyssä julkaistuista kirjoista voi tulostaa vain kulloinkin aktiivisena olevan sivun.

Verkkokirjahyllyn koko sisältöön voi tehdä sanahakuja, mikä säästää aikaa ja vaivaa verrattuna printtikirjojen selailuun. Myös yksittäisten kirjojen asiasanastot ovat miellyttäviä käyttää. Tietyn kirjan löytäminen ei sen sijaan ole kovin kätevää kolmen sadan kirjan joukosta, jotka on järjestetty aakkosiin nimekkeen mukaan. Hieman auttaa se, että kirjat voi ryhmitellä myös tusinan aihealueen mukaan ja selata sitten haluamansa kirjan esiin.

Pidän Verkkokirjahyllyn suurimpana lisäarvona sanahakutoimintoa ja tietenkin sitä, että tarvitsemani kirja ei ole koskaan lainassa tai kadoksissa.

Marja Autio


Ei kommentteja: