Parlamenttikirjasto

perjantai 4. joulukuuta 2015

Oikeudellisten verkkopalveluiden herkkupaloja

Edilexin ja Talentum Pron väkeä vieraili jälleen eduskunnassa kertomassa sähköisten oikeudellisten palvelujensa kuulumisista. Edita Publishingin Edilexiä ja Talentum Pron Suomenlaki.com sekä Fokus –palveluja kehitetään ja laajennetaan jatkuvasti, mikä on meidän käyttäjien kannalta tietenkin ilahduttavaa. Asiakkaiden toivomuksia kuunnellaan ja sisältöjä lisätään pyynnöstä mahdollisuuksien mukaan. Tässä poimintoja hyödyllisiksi kokemistani aineistoista, vanhemmista ja uudemmista.”Ikivihreitä” eli vanhoja hallituksen esityksiä on taas lisätty ja lisätään kumpaankin palveluun. Edilexissä on nyt lähes kaikki hallituksen esitykset vuodesta 1991 eteenpäin ja runsas valikoima sitä vanhempia, kaikki pdf-muodossa. Suomenlaki.comista löytyy puolestaan kaikki hallituksen esitykset vuodesta 1973 tähän päivään ja sitä vanhempiakin valikoiden, valtaosa pdf-muodossa.

Niitä, jotka ovat tottuneet käyttämään Suomen Laki –kirjasarjan asiasanastoa, kiinnostanee, että myös Suomenlaki.com –palvelussa voi nyt hakea tietoa samoilla asiasanoilla, suomeksi ja ruotsiksi. Edilexissä on oma asiasanastonsa, jossa eri sanojen välille on rakennettu hierarkkiset ja semanttiset viittaukset. Hakusanoja voi käyttää joko asiasanaluettelosta tai pikahakuikkunasta.

Talentum Pron Juridiikkafokus -palvelu sisältää muun muassa Oikeuden perusteokset –sarjaan perustuvat teokset, joita päivitetään myös kirjapainosten välillä. Esimerkiksi Insolvenssioikeus on pääosin päivitetty palveluun vuoden 2015 aikana, kun taas vastaava printtikirja on vuodelta 2009. Kommentaariteksti on linkitetty lainkohtiin ja oikeuskäytäntöön ja tekstiin voi tehdä hakuja. Sarjan yhdeksän ”tiiliskiveä” ovat kirjastomme kysytyintä aineistoa, joten Juridiikkafokus-palvelu tarjoaa kätevän ja aina saatavilla olevan vaihtoehdon näille teoksille.

Edilexin Ilkka Saraviita –tietokanta  sisältää yli kaksi tuhatta pykäläkohtaista linkitystä eduskunnan perustuslakivaliokunnan lausuntoihin ja mietintöihin. Viittauksia on koottu perustuslain voimaantulosta vuodesta 2000 eteenpäin. Perusoikeuksia koskevien lainkohtien yhteydessä on linkityksiä myös aiemmin voimassa olleen hallitusmuodon pykäliin. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan tehtävänähän on muun muassa antaa lausuntoja lakiehdotusten perustuslainmukaisuudesta ja suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Useimmin käsitelty perustuslain pykälä näissä lausunnoissa ja mietinnöissä on PL 10 §, yksityiselämän suoja ja seuraavana PL 6 §, yhdenvertaisuus.

Tietokanta on nimetty 2013 edesmenneen Lapin yliopiston julkisoikeuden professori emeritus Ilkka Saraviidan mukaan, joka aloitti tietokannan kokoamisen. Edilexin toimitus päivittää nykyään tietokantaa kahdesti vuodessa.

Suomenlaki.com, Fokus ja Edilex ovat käytettävissä Eduskunnan kirjaston asiakaskoneilla. Henkilökunnalta saa apua ja vinkkejä näiden palvelujen monipuolisten ominaisuuksien hyödyntämiseen.

Marja Autio

Ei kommentteja: