Parlamenttikirjasto

perjantai 29. toukokuuta 2015

Avoin mutta suljettu

Jos kaverisi yleensäkin tietää mikä on kirjasto, ja haluat nähdä hänet huuli pyöreänä, kerro hänelle että kuka vain saa käyttää Eduskunnan kirjastoa. Edari on ollut kaikille avoin jo yli 102 vuotta. Silti tämä tieto yllättää monet. No, esimerkiksi Pohjoismaista vain Suomessa ja Ruotsissa voit mennä käymään Riksdagsbibbanissa.

Mikä on kirjaston tarkoitus? Oikea vastaus ei ole 42. Mutta avoimen tiedon asialla tässä hiippailemme. Kirjastot tarjoavat tasa-arvoisesti tietoa, sivistystä ja sielunruokaa.



Eduskunnan täysistunnot ovat avoimia.  Jos et pääse seuraamaan istuntoa lehterille (Sibelius-Akatemiassa noin 2017 syksyyn saakka), voit seurata istuntoa verkkolähetyksenä. Instituutioissa on kuitenkin aina avointen tilojen tai avoimen pääsyn lisäksi suljettuja paikkoja. Esimerkiksi valiokuntien kokouksiin meillä ei ole mitään asiaa, emme pääse kärpäsenä kattoon.

Kaikille avoimessa Eduskunnan kirjastossa on melkoisen suuri suljettu kokoelma. Suljettu siis siinä mielessä, että suljetun kokoelman tiloihin pääsee fyysisesti vain kirjaston henkilökunta. Kokoelmassa olevaa aineistoa voi vapaasti tarkastella Selma-tietokannan kautta verkossa. Kun julkaisun kokoelmaksi mainitaan varasto, on kyse juuri suljetusta kokoelmatilasta, joka on kirjaston yhteydessä, mutta ei näy ulkopuolelle. Systeemi toimii niin, että suljetusta kokoelmasta pyydetään aineistoa, jota noudetaan kolmasti päivässä.

Suljetun kokoelman aineistosta paljon käytetään niin kutsuttua Currens-kokoelmaa, jossa on ennen vuotta 1998 ilmestynyttä kotimaista ja ulkomaista kirjallisuutta. Numerus currens -menetelmässä jokaisella kirjalla on oma yksilöllinen paikkansa eli sijainti siinä järjestyksessä, missä kirja on kokoelmaan lisätty. Edarin Currens-kokoelma on jaettu kahteen osaan: K-currens (kotimaista) ja U-currens (ulkomaista). U-currensin ensimmäinen sarja alkaa paikasta UA 1 ja päättyy kirjan UA 999 kohdalla. Sitten siirrytään UB 1:een jne., aina UBO 485 saakka. Koska kirjan paikka määräytyy satunnaisesti, satunnaisesti valitussa paikassa voi olla millainen kirja tahansa, kunhan se liittyy yhteiskuntaan, eduskuntaan tai oikeuteen.

Jotta tähän tarinaan saadaan Linnunradan käsikirja liftareille -tyylistä absurdia otetta, pelaan seuraavaksi peliä nimeltä 42. Valitsen U-currensista pari kirjaa, joiden sijainnissa on numero 42 ja siteeraan pätkän tekstiä sivulta 42. Lähtee. UBN 42: ”A recent cover story in Time asked, ‘Adultery: Is it in our genes?’ The question makes no sense because neither adultery nor any other behaviour can be in our genes.” (How the mind works. Steven Pinker, 1997.) UG 42: “…the possibility of trying to convince the Americans (…) not to aid Great Britain but to remain strictly neutral—for then, with British industry forced to concentrate on war production, the United States could take over British markets all over the world.” (Prelude to downfall : Hitler and the United States 1939–1941. Saul Friedländer, 1967.)

Eduskunnan kirjasto- ja hallintorakennuksen peruskorjauksessa osa suljetusta varastosta haluttiin avata asiakkaille. Näin syntyi niin sanottu Viipale, johon pääsee suoraan kirjastosalista. Nyt kyseiseen Viipaleeseen sijoittuu lehtikokoelman se osa, joka aikaisemmin oli suljetussa tilassa, eli vuonna 2004 tai aikaisemmin ilmestyneet lehdet. Ne kaikki ovat nyt heti käden ulottuvilla. Älä ihmettele, jos et näe missään sanaa Viipale, sillä se on Edarin omaa slangia. Tila nääs on piirakan viipaleen muotoinen.

Raija Hietala


Katso myös:
Eduskunnan kirjaston historia 
Kirjastoon tilatut lehdet
Wikipedia: kirjasto
Täysistunnot ja verkkolähetys










Ei kommentteja: