Parlamenttikirjasto

perjantai 6. helmikuuta 2015

Vaalikiireilyä


Eduskuntavaalit lähestyvät ja kaikille on jo varmaan selvää, että eduskuntatalon puolella on sekä vaalikuumetta että vaalikiirettä. Hallitus on antanut runsaasti hallituksen esityksiä, joiden käsittely työllistää paitsi kansanedustajia myös eduskunnan virkamiehiä. Vaalikuume on nähtävissä lisääntyvistä vaaligallupeista ja poliitikkojen reagoinneista niihin.

Vaaleista aiheutuvaa kiirettä on kuitenkin myös muualla kuin vain niin sanotussa valtiosääntöisessä toiminnassa. Itse aloitin Eduskunnan kirjastossa edellisten eduskuntavaalien jälkeen, joten pääsen nyt ensimmäistä kertaa kokemaan ja näkemään vaalien aiheuttaman toimeliaisuuden lisääntymisen. Tässä asioita, jotka vaaleihin liittyen ovat jo nyt tulleet työssäni vastaan.

Kaikki kansanedustajat valokuvataan valtakirjojen tarkistamisen jälkeen. Tämä valokuvaus täytyy kilpailuttaa ja kuvauksen toteutus tulee suunnitella huolella. Tällä hetkellä valmistelemme kilpailuasiakirjoja. Valokuvauksen jälkeen edustajien kuvat tulee saada painokelpoisina ladattaviksi eduskunnan sivuilta mieluiten jo seuraavana päivänä. Tämän prosessin suunnittelu on hyvässä vauhdissa. Kuva-arkistoon tulee myös runsaasti vaaliviestintään liittyviä kuvapyyntöjä. Vaalikuume näkyy tälläkin saralla.

Eduskunnassa toimii lukuisia harrastekerhoja, joiden puheenjohtajana toimii kansanedustaja. Eräs valistunut kansanedustaja otti arkistoon yhteyttä avustajansa kautta, tiedustellen minne erään kerhon aineisto tulisi toimittaa kun hän ei enää asetu ehdolle. Eduskunnan arkistohan on tietenkin oikea osoite.

Eduskunnan kirjastossa on pienehkö vaalimainoskokoelma, jota hyödynnetään muun muassa erilaisissa näyttelyissä. Tätä aineistoa on kerätty lähinnä kirjaston virkamiesten toimesta. Tänä vuonna olemme päättäneet lähettää pyynnön toimittaa vaalimainoksia kirjastoon niille kansanedustajille, jotka asettuvat uudelleen ehdolle sekä eduskuntaryhmien pääsihteereille. Näin toivomme saavamme valtakunnallisesti kattavamman otoksen vaalimainoksista.

Valtiopäiväasioiden uuden asianhallintajärjestelmän rakentaminen on loppusuoralla. Uusi järjestelmä on tuotantokäytössä 22.4.2015. Järjestelmän viilaus ja testaus on nyt käynnissä. Tiedonohjaussuunnitelmaankin on tullut esiin korjaus- ja täydennystarpeita. Myös viimeisiä Sähke 2 –määräyksen vaatimuksia saatetaan kovaa vauhtia kuntoon.

Eduskunnan kirjaston käyttäjäkyselyllä kartoitamme kirjaston palvelujen käyttöä ja laatua, peruskorjattujen tilojen toimivuutta, kirjaston viestinnän tavoittavuutta ja muita kirjaston palvelukehityksen kannalta tärkeitä asioita. Kysely päätettiin tehdä nyt, jotta saamme näkyviin myös istuvien kansanedustajien näkemykset. Jos Sinä et ole vielä vastannut kyselyyn niin käytä arvokasta aikaasi noin 10 minuuttia ja avaa kyselylomake osoitteessa https://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin893978&SID=692e9070-5725-4538-a669-d3caf2268547&dy=1749654307

Valtiosääntöisen työn hedelmät tulevat viiveellä arkistoon. Osa aineistosta saataneen luovutuskuntoon jo vaalitauolla ja loputkin tulevat hoiviimme syksyn aikana.  

Vauhdikasta kevättä kaikille ja muistakaa äänestää!  

Jari Suutari 

Ei kommentteja: