Parlamenttikirjasto

keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Game of Thrones, Radio Sputnik ja Mogadishu Avenue Eduskunnan kirjastossa? - Haastattelussa tietoasiantuntija Juha Piukkula


Juha Piukkula päätyi kirjastoon töihin ensimmäisen kerran kesällä 1976 vahtiessaan Kemin kaupunginkirjaston lukusalia sunnuntaipäivystäjän sijaisena. Informaatiotutkimuksen opiskeluiden, Tampereen yliopiston täydennys-koulutuskeskuksessa ja useissa eri kirjastoissa työskentelyn jälkeen hän löysi itsensä Eduskunnan kirjastosta. Juha on henkilöstökierrossa Kansallisen audiovisuaalisen instituutin radio- ja tv-arkistosta. Juha vastaa mm. kirjaston tutkijapaikoista sekä kansallisten kulttuuriaineistojen digitaalisesta katselu- ja kuuntelupisteestä. 

”Kansalliset digitaaliset kulttuuriaineistot” kuulostaa hienolta ja juhlalliselta! Mitäköhän kaikkea sieltä löytyy?

Pisteestä löytyy ensinnäkin radio- ja TV-arkisto (RTVA), jonne on tallennettu materiaalia vuodesta 2009 lähtien. Vuonna 2014 kokonaan tallennettaviin kanaviin kuuluu 13 TV-kanavaa (MTV3, YLE TV2…) ja 19 radiokanavaa (Radio Sputnik, Bassoradio…).  Eli mm. Game of Thrones, Mogadishu Avenue ja Radio Sputnik löytyvät tätä kautta!

Piste löytyy kuudelta eri paikkakunnalta ympäri Suomea sekä yhdeksästä eri organisaatiosta.  Eduskunnan kirjaston lisäksi piste löytyy mm. Oulun yliopiston kirjastosta sekä Tampereen yliopiston viestinnän, median ja teatterin yksiköstä.

Tilasta löytyy myös Kansalliskirjaston digitoituja aineistoja kuten aikakauslehtiä vuosilta 1810-1944, sanomalehtiä vuosilta 1771-1944, digitoituja karttoja sekä suomalaisia verkkosivuja satunnaisotteella vuodesta 2006 lähtien.

Juha kertoo, että ”pisteen käyttö on vilkastunut paljon syksyn aikana. Eniten on käytetty radio- ja tv-arkistoa, mutta myös vanhat digitoidut lehdet ovat vetäneet tutkijoita paikalle. Digitoituna on kattava määrä materiaalia ja kokoelma karttuu koko ajan”.

Piste on avoin kaikille opiskelu- ja tutkimustarkoituksiin, joten kuka tahansa voi varata huoneen kirjaston asiakaspalvelun kautta haluamakseen ajaksi.

Juha ja kirjaston henkilökunta toivottavat kaikki tervetulleiksi kokeilemaan pistettä!

Lisätietoja pisteestä tietoasiantuntija Juha Piukkula (juha.piukkula@eduskunta.fi)
Pisteen varaus: kirjasto.lainaus@eduskunta.fi 09 432 3423


Teksti ja kuvat:
Petra Pentzin
Osa-aikainen informaatikko
Eduskunnan kirjasto

Ei kommentteja: