Parlamenttikirjasto

perjantai 31. lokakuuta 2014

Vilkasta kanssakäymistä kirjamessuilla

Eduskunnalla ja Eduskunnan kirjastolla oli tänäkin vuonna Helsingin kirjamessuilla oma osasto. Sijainti oli erinomainen, osaston sivusta kulki reitti messujen suurimmalle esitystantereelle, Aleksi Kivi -lavalle.

Tavoitteemme oli tänä vuonna toimia ”kirjakauppamaisemmin”, mikä tarkoittaa että meilläkin oli tarjolla pöydän täydeltä julkaisuja, ei vain esitteitä. Erona kirjakauppoihin tosin oli, että meidän osastomme tarjoomukset olivat maksuttomia. Eduskunta on myös julkaisija ja mukaan olimme ottaneet erityisesti tulevaisuusvaliokunnan julkaisuja, joita onkin olemassa runsaasti. Tämä uusi toimintamenetelmä pelasi erinomaisesti ja julkaisut kävivät hyvin ”kaupaksi”.Kuva: Hanne Salonen
Tärkeä osa rooliamme messuilla on tiedottaminen eduskunnan palveluista ja Eduskunnan kirjaston osalta kirjaston avoimuuden markkinointi. Moni messukävijä sai kuulla miten eduskunnassa voi vierailla, sai mukaansa eduskunnan tai kirjaston esitteen tai esitteen eduskunnan rakennuksista ja taiteesta. Lisäksi jaoimme tietoa kirjaston palveluista, koulutuksista ja näyttelytoiminnasta.


Itseäni ilahduttaa jokainen tavoittamamme kansalainen, jolla oli jokin tietty tiedontarve tai kysymys. Asia hoidettiin joko heti messuilla tai sitten mukaan sai tiedot miten toimia eteenpäin. Monelle on lähetetty jälkikäteen jokin julkaisu, joita meillä ei ollut mukana ja todennäköisesti saamme myös uuden koulun mukaan Nuorten parlamentti -toimintaan ja uusia ihmisiä koulutuksiin tai vain muuten käymään eduskunnassa ja Eduskunnan kirjastossa. Kirjastossa parhaillaan oleva karikatyyrinäyttely  houkutteli myös omalta osaltaan kirjastokäyntiin.Kuva: Hanne Salonen
Kansanedustajien vierailut messuosastolla on meidän osaltamme osaston suola tai sokeri. Noin parikymmentä kansanedustajaa mukaan lukien koko puhemiehistö oli etukäteen ilmoittautunut käymään messuosastolla ja tapaamaan kansalaisia siellä. Koska tulevaisuusvaliokunta oli erikoisteemamme, paikalla oli perjantaiaamuna muutamia valiokunnan jäseniä keskustelemassa tulevaisuudesta ja demokratiasta.
Messuille osallistuminen tuo vaihtelua myös virkamiehen elämään. On mukava välillä heittäytyä toisenlaiseen työhön. Ja vaikka takki onkin vuoron jälkeen melko tyhjä ja jalat puuduksissa, jää saldoon mukavia kokemuksia ja tapaamisia ihmisten kanssa. Kirjamessuille osallistuvat kävijät ovat aktiivista ja kiinnostunutta väkeä.


Kristiina HakalaEi kommentteja: