Parlamenttikirjasto

perjantai 4. huhtikuuta 2014

Neljä ensimmäistä kuukautta – betasta versioon 1.0.4


Reilut neljä kuukautta sitten sain lahjaksi uuden suomalaisen puhelimen. En ollut kovin innostunut puhelimen vaihdosta, koska entinen täytti kaikki tarpeeni, vaikka alkoikin olla huollon tarpeessa. Minua motivoitiin puhelimen vaihtoon vakuuttelemalla: ”Sinun on varmaan helppo oppia käyttämään sitä, kun se on kehitetty nykyisen puhelimesi käyttöjärjestelmän pohjalle.” 

Ensivaikutelma oli miellyttävä – kevyt, mukava muotoilu, käteen sopiva, kivat ikonit ja värit. Puhelimessa oli vai muutama sovellus valmiina. Aloin tyytyväisenä ladata nettikaupoista pieniä ilmaisia ohjelmia, joista ajattelin olevan hyötyä. Ongelmat tulivat vastaan, kun yritin saada vanhasta puhelimesta uuteen mm. osoitekirjan, tekstiviestit, kalenterimerkinnät sekä viritellä sähköpostitilit. Olin epätoivoinen, kun mikään tärkeä ei ottanut toimiakseen. Lahjanantaja lohdutteli: ”Isänmaan asiallahan tässä ollaan. Tämähän on vasta beta-versio.” Sanoin vieväni entisen puhelimeni huoltoon ja ottavani sen takaisin käyttöön, jos se saadaan kuntoon.

Kun entinen puhelimeni tuli huollosta (tietysti tehdasasetuksilla), olin jo niin kiintynyt uuteen puhelimeeni fyysisenä laitteena, etten tuntenut kiinnostusta vanhan puhelimeni virittelyyn. Sen sijaan palautin uuteen puhelimeeni tehdasasetukset ja aloitin kaiken alusta. Tämä toimenpide ratkaisi joitakin ongelmia.  Pian tulikin jo ensimmäinen käyttöjärjestelmäpäivitys, joka korjasi monia asioita. Käyttöjärjestelmä­päivityksiä onkin tullut useita – muutama viikko sitten siirryttiin pois beta-versiosta!

Alkuun olin tosi turhautunut ja ajattelin, ettei tästä tule mitään, tämä puhelin on tarkoitettu nörteille. Pian löysin nettikeskustelut ja -kommentit ja havaitsin, että aivan samanlaisia ongelmia oli muillakin. Katselin netistä puhelimeni käyttöön liittyviä tutorial-videoita ja vinkkejä. Koskaan aikaisemmin en ole tarvinnut niitä uuden puhelimen käyttöönottoon.

Huomasin myös, että saataville tuli koko ajan lisää sovelluksia, jotka oli jo saatu toimimaan uudessa käyttöjärjestelmässä. Eräässä lehtikirjoituksessa sanottiin osuvasti, että tuntuu kuin muuttaisi uuden asuinalueen ensimmäiseen taloon, seinät ja katto ovat pystyssä, vesi ja sähkö toimivat, mutta ympäristö on vielä rakennustyömaana ja palvelut rajoitetut. Olen havainnut, että tämä rakennustyömaa tulee kaiken aikaa valmiimmaksi! Jokainen uusi päivitys korjaa ongelmia ja tuo uusia ominaisuuksia. Täytyy vaan itse aktiivisesti seurata asioita ja asentaa uudet versiot.

Jo useamman kuukauden olen ollut tyytyväinen puhelimeni palveluihin – kaikki minulle tärkeät sovellukset toimivat. Eri suuntiin menevät sipaisutkin, joilla käyttöliittymää käytetään, ja joita alkuun piti harjoitella, sujuvat niin kuin ne olisivat olleet aina käytössä. Takana on nyt neljä kuukautta yhteistä taivalta: epätoivoa, uuden oppimista ja oivaltamisen iloa. Edessä on vielä varmasti monta uutta ja mielenkiintoista asiaa. Olen vakuuttunut, että kyllä suomalaiset osaavat tehdä ja kehittää puhelimia!
Leena Karjalainen

Ei kommentteja: