Eduskunnan kirjaston perustehtävä on palvella eduskunnan lisäksi kaikkia eduskunnasta,
oikeudesta tai yhteiskunnasta tietoa tarvitsevia. Sosiaalinen media kuten
Facebook ja Blogi ovat eräitä tapoja tai kanavia toteuttaa tätä tehtävää. Huhtikuun lopussa kirjaston sosiaalisen median palettia
täydennettiin julkistamalla EdariFi -Twitterpalvelu. Ohessa lainaus julkistusta koskeneesta blogista 26.4: "EdariFi kokoaa oikeuteen, yhteiskuntaan ja
politiikkaan liittyviä ajankohtaisia linkkivinkkejä. Kokoelmistamme löytyvien
julkaisujen lisäksi nostamme esiin aiheisiin liittyviä lehtiartikkeleita,
viranomaisten julkaisuja ja tapahtumia. Kokemuksemme mukaan Twitterissä voimme
toimia muita tiedotuskanavia nopeammin ja kevyemmin ja laajentaa tarjontaa
kirjastosta löytyvistä julkaisuista kiinnostaviin sisältöihin." Nyt seitsemän kuukauden jälkeen on aika hieman kertailla asioita ja tarkastella sitä mitä ollaan twiittattu, miksi ja lopuksi sitä, miten tämä palvelu voisi jatkossa olla parempaa.
EdariFi:n tavoitteena on tarjota max. 140 merkin virtana, ei tila- ja olopäivityksiä, vaan ennen
muuta linkkivinkkejä erilaisiin ajankohtaisiin aineistoihin, kuten tapahtumiin tai
erilaisiin tiedonlähteisiin tai muihin tausta-aineistoihin. Twitterille hieman epätyypillisesti - EdariFi ei juurikaan esitä
omia mielipiteitä tai kommentoi - jokainen voi itse tutustua vinkattuihin aineistohin tarkemmin ja muodostaa sitä kautta oman mielipiteensä.
EdariFi:n twiittivirtaa tutkiskellessa voi havaita, että twiittejä on kertynyt runsaasti juuri oman erikoiskirjastoalaamme koskevista aiheista eli oikeudesta, politiikasta ja yhteiskunnasta. Toinen merkillepantava seikka on se, että uutisaineisto on välillä korostunut muiden aineistojen kustannuksella. Tosin tämäkin aineisto on pyritty valitsemaan siten, että sillä olisi myös laajempaa yhteiskunnallista merkitystä, tai sen täydennykseksi on tarjottu linkkejä tausta- tai primääritietoon esim. erilaisiin päätöksiin, valmisteluasiakirjoihin jne.
Näiden lisäksi olemme twiitanneet päivittäin myös useiden muiden kansainvälisten järjestöjen kuten OECD:n, WTO:n ja Euroopan Neuvoston twiittivirroista ja muista aineistoista. Seuraamme myös kansainvälisiä tuomioistuimia sekä useita kansalaisjärjestöjä, jotka toimivat erityisesti tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja kehitysyhteistyöntyön parissa. Näiden lisäksi seurannassa on joitakin kansainvälisiä politiikan tutkimuksen yksikköjä.
Tervetuloa tutustumaan EdariFi -twittervirtaan, mikä löytyy myös kirjaston kotisivulta ja myös kommentoimaan sekä jakamaan vinkkehdotuksia!
Heikki Rajala
PS EdariFi twiitteihin voi myös tutustua kirjoittamalla Googlen hakukentään: EdariFi
Linkki: Twitter-opas vasta-alkajille
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti