Parlamenttikirjasto

perjantai 5. joulukuuta 2014

Innostu standardista!

Olen koko johtaja-aikanani ollut kiinnostunut kirjastojen vaikuttavuuden arvioinnista. Suomessakin kirjastot mainitaan juhlapuheissa ja PISA-tutkimusten tulosten esittelyn yhteydessä, mutta keskustelu asiasta jää usein sanahelinäksi, vaille minkäänlaista konkretiaa. Kuntataloutta koskevassa keskustelussa kirjastot nähdään menoeränä, kun niitä voitaisiin sen sijaan tarkastella investointina demokratiaan, tasa-arvoon ja sivistytykseen. Ainakin aiemmin sivistys- ja kirjasto- ja liikuntapalvelut asetetettiin kunnissa vastakkain, nyt kirjastoista saa lainata kävelysauvoja ja kahvakuulia.

Maailman standardoimisjärjestö ISO on vastikään julkaissut standardin ISO 16439:2014, joka koskee kirjasto- ja informaatioalan vaikuttavuuden arvioinnin menetelmiä. Kollegani Timo Turja osallistui Helsingissä lokakakussa kirjastoalan mittareita käsittelevään seminaariin  ja pyysi töihin  palattuaan  hankkimaan standardin, tutustui siihen ja suositteli standardia kirjastomme  muullekin johdolle.


Kun aloitin lukemisen, ajattelin että onko tässä nyt mitään uutta ja mielenkiintoista, mutta mitä pidemmälle pääsin sen paremmalta teksti alkoi tuntua. Ihan kokonaan en sitä vieläkään ole lukenut mutta on ollut mahtavaa huomata, että itsestään selvätkin asiat tuntuvat uusilta ja auttavat jaksamaan arkista aherrusta ja suorastaan voimaannuttavat, kun muistaa, miten hieno  asia julkinen kirjastojärjestelmä on.

Suosittelen kaikille lämpimästi teille kaikille standardiin ja siinä esiteltyihin metodeihin tutustumista!

Sari Pajula2 kommenttia:

Jyrki Alanko, tiedottaja, SFS kirjoitti...

Kiva, että standardista on hyötyä. Sen voi ostaa SFS:n verkkokaupasta sales.sfs.fi ja siihen voi myös tutustua SFS:n kirjastossa osoitteessa Malminkatu 34, Kamppi Helsingissä.

Make kirjoitti...

Ja minulla on ilo ilmoittaa, että kansallinen Kirjastotoiminnan vaikuttavuuden arviointiryhmä on yhteistyössä SFS:n kanssa aloittanut tämän standardin suomentamisen. Suomenkielinen versio ilmestynee 2016.