Eduskuntatalon peruskorjauksen valmistuminen vaikutti konkreettisesti kirjaston arkeen. Koko kirjaston henkilökunnalla oli viimeksi ollut työhuone Aurorankadulla keväällä 2012. Syyskuussa myös kokoelmapalvelu ja verkkopalvelu muuttivat Nervanderinkadulta kirjaston tiloihin. Kirjaston diaspora oli ohi!
Lisäksi saimme omaan käyttöön koulutustilamme Aurora-salin, joka oli ollut muussa käytössä peruskorjauksen aikana.
Kirjaston johtajan Sari Pajulan läksiäisiä vietettiin 12.5. Hän aloitti kirjaston johtajana vuonna 2007.
Syyskuun alussa haettavaksi ilmoitettuun kirjaston johtajan virkaan haettiin muutoshenkistä johtajaa. Tämä aiheutti kovasti spekulaatioita kirjaston henkilökunnan keskuudessa. Marraskuun lopussa uudeksi kirjastonjohtajaksi valittu Eduskunnan kirjaston palvelujohtaja Antti Virrankoski aloitti tehtävässään 1.1.2018.
Eläkkeelle jäi myös kaksi pitkäaikaista työntekijää. Vähenevin henkilökuntaresurssein olimme silti hyvin aikaansaavia vuonna 2017. Tämä näkyi mm. annetun tietopalvelun ja kaukopalvelun määrän nousussa sekä uusien asiakkaiden määrän kasvussa.
Heti vuoden alussa julkaisimme Joni Krekolan laatiman tietopaketin Eduskunta ja itsenäistyminen. Tietopakettiin liittyy runsaasti linkkejä, joiden avulla pääsee tutustumaan itsenäisyyskysymyksestä käytyihin valtiopäiväkeskusteluihin sekä muutamiin keskeisiin itsenäistymisasiakirjoihin.
Julkaisimme 16 LATI-tietopakettia. Verkkotiedustelusta tehty tietopaketti päivitettiin kokonaan ja se sai uuden nimen Tiedustelulait.
Kaikille avoimia koulutuksia järjestimme 25 kertaa. Niihin osallistui 322 ihmistä. Kevään suosituin koulutus oli lainsäädäntöprosessin tiedonlähteet, johon osallistui 25 ihmistä. Syksyn suosituimpaan koulutukseen Verkkotiedonhaun perusteet osallistui 26 henkeä.
Yhteistyössä Helsingin työväenopiston kanssa järjestimme luentosarjan Näin demokratia toimii – eduskunta, lainsäädäntö ja kansalaisvaikuttaminen. Viiteen luentoon osallistui yhteensä 129 henkilöä. Näitä räätälöityjä koulutuksia kirjaston ulkopuolisille asiakkaille järjestimme 14 kertaa ja niissä oli yhteensä yli 500 osallistujaa.
Syyskuussa otimme käyttöön Finnan Selman hakupalveluna.
Vuoden lainatuin kirja oli "Keisari Aarnio : huumepoliisi Jari Aarnion uskomaton tarina" ja varatuin kirja oli "Alex". Tutustu vuoden lainatuimpiin ja varatuimpiin kirjoihin.
Vuoden lainatuin kirja oli "Keisari Aarnio : huumepoliisi Jari Aarnion uskomaton tarina" ja varatuin kirja oli "Alex". Tutustu vuoden lainatuimpiin ja varatuimpiin kirjoihin.
Kirjaston Twitter @EdariFi kasvoi vuoden aikana 9175 twiitillä. Vuoden lopussa seuraajia oli 3590. Ajan hermoon osunut twiitti 13.6. uudelleentwiitattiin 123 kertaa ja se sai 78 tykkäystä .
Parlamenttikirjasto-blogissa ilmestyi vuoden aikana 32 juttua. Päivikki Karhulan 3.2. julkaistu ”Valeuutisten lukutaito” oli vuoden luetuin. Tähän mennessä tekstiä on vähintään vilkaistu 1718 kertaa. Näillä lukemilla Valeuutisten lukutaito on myös blogin luetuin juttu kautta aikojen.
Kirjaston Facebook-sivun tykkääjien määrä kasvoi vuodessa sadalla tykkääjällä. Päivityksiä tehtiin 299 kertaa, joiden lisäksi Facebook muodosti 6 päivitystä automaattisesti. Niiden sisältö oli aina sama: ”Eduskunnan kirjasto päivitti aukioloaikansa”. Yllättäen niistäkin tykättiin. Eniten tykkäyksiä (82) ja kommentteja sai päivitys ”Antti Virrankoski on nimitetty Eduskunnan kirjaston johtajaksi”. Kuitenkin päivitys ”Kirjastonjohtaja Sari Pajulalle Henrik Schauman mitali” tavoitti eniten ihmisiä (2723).
Näyttelyissä näkyivät nuoret, itsenäisyyden juhlavuosi ja eduskunta. Vuoden päätti upea Tuokiokuvia kansakunnan rakentamisesta –valokuvanäyttely, joka oli ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.
Kesäkuussa kirjasto täytti 145 vuotta.
Päivi Erkkilä
Päivi Erkkilä
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti