Parlamenttikirjasto

perjantai 13. lokakuuta 2017

Mysteerin äärellä


Rudolf Otto, merkittävä viime vuosisadan saksalainen teologi ja uskontotieteilijä, kirjoittaa sata vuotta sitten julkaistussa pääteoksessaan Das Heilige, kuinka pyhään liittyvä numinöösi on mysterium tremendum et fascinans, kauhistuttava ja lumoava salaisuus.



Harjoittelu Eduskunnan kirjastossa on tietenkin toisella tavalla jännittävää kuin harjoittelu jossakin muussa kirjastossa. Eduskunnan kirjasto sijaitsee vallan äärellä ja palvelee valtaa, sitä mikä tulee kansalta ja mitä eduskunta käyttää. Valta kai on aina myös tremendum ja fascinans, ja eduskunnan valta on verhottu ankaran klassistisen graniittikuoren alle, mikä ikään kuin korostaa tätä asiaa. Numinöösista ei toki ole kyse, mutta instituution ja sen käyttämien kehysten arvokkuus ja mahtavuus, pitkät perinteet ja asema maassamme ovat omiaan luomaan sekä arkuutta että kiinnostusta.

Eduskunnan kirjasto on erikoiskirjasto ja se on lähellä eduskuntaa, jonka palveleminen on sen keskeisintä työtä. Kansanedustajat tarvitsevat työnsä tueksi tietoa, samaten eduskunnan virkamiehet. Nykyaikana tiedon tarve on alati suurempaa päätöksenteon tueksi. Mutta suurta tiedontarve on myös kansalaisille, jotka etsivät tietoa koskien eduskuntaa, lainsäädäntöä ja yhteiskunnallisia asioita. Kansalaisten tiedontarpeen palveleminen on myös demokratian palvelemista, onhan paitsi demokraattisesti valituiden päättäjien, myös heidät vaaleissa valitsevan kansan syytä tuntea asioita. Siksi ei toivoisi kirjaston olevan liian pelottavana koettu, kaikesta eduskunnan luomasta lisäloistosta huolimatta, vaan kokoelmien ja palveluiden houkuttavan niitä käyttämään.

Kirjastossa on hieno kokoelma oikeustieteellistä ja yhteiskuntatieteellistä kirjallisuutta ja näiden alojen tutkijat ja opiskelijat ynnä niiden parissa työskentelevät hyödyntävät kokoelmia ahkerasti. Vasta opintojaan alkavallekaan kirjaston ei tarvitse olla pelottava, lyhyt kävelymatka yliopistolta virkistää ja lukusalissa on vapaita ja rauhallisia paikkoja tarjolla. Yleisesti ottaen on ollut kiinnostavaa huomata kirjaston asiakkaiden erilaisuus, mikä kertoo siitä, että kirjasto pystyy vastamaan monenlaiseen tiedon tarpeeseen.

Lumoa ja työtä

Myös vallan houkuttavuuden on saanut huomata kesän aikana. Eduskunnan tapahtumat kiinnostivat alkukesän poikkeuksellisten poliittisten tapahtumien aikana kovasti, kun jännitettiin hallituksen kohtaloa ja koettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajaantuminen. Eduskuntatalon korjaustöiden vuoksi kirjastokin sai osin olla tapahtumien näyttämönä ja lehtimiehiä oli runsaasti liikenteessä. Saipa kirjaston harjoittelijakin kokea, millaista on olla kameroiden tulituksessa – kuvaus tosin päättyi nopeasti, kun oli huomattu kohteen olevan varsin vähän tremendus tai fascinans.

Eduskuntatalon monivuotinen korjausurakka valmistui syksyn alussa ja sai ansaitusti suuren huomion tiedotusvälineissä. Talo herättää kunnioitusta suurimuotoisuudellaan ja ihastusta yksityiskohdillaan.  Kirjaston harjoittelijallakin olo oli kuin koulupojalla luvattomilla teillä, kun ensimmäisiä kertoja etsi kulkureittejä vasta avatussa talossa. Julkisuudessa on ollut puhetta siitä, miten palaaminen arvokkaaseen ympäristöön asettaa vaatimuksia myös siellä työskenteleville ja varmasti roomalainen gravitas istuukin klassistiseen ympäristöön mainiosti. Ja on tietysti vallalle ominaista ja sopivaa.



Eduskunnan kuvaohjelmassa toistuu aiheena suomalainen työ, mikä soveltuu rakentamisajan aatemaailmaan erinomaisesti. Nuori valtio etsi kehittymistä ja vaurastumista työn kautta, työ palveli paitsi yksilöä ja hänen lähipiiriään myös isänmaata ja maailmaa. Eduskunta palvelee myös tänään työnsä kautta itsenäisyytensä sadatta vuotta juhlistavaa Suomea. Myös kirjasto on mukana tässä palvelutehtävässään omalta osaltaan. Tässä työssä on ollut mukava olla osallisena myös kirjaston harjoittelijan.

Matti Isohanni

Ei kommentteja: