Parlamenttikirjasto

perjantai 28. marraskuuta 2014

Elämänviisauksia Eduskunnan kirjastosta: ”Jokainen ihminen on karikatyyrin arvoinen” - haastattelussa Teuvo Salminen

Kuvassa oikealta vasemmalle Teuvo Salminen, Jyrki Katainen ja allekirjoittanut. Mukana myös Alexander Stubb. (Valokuvan otti ystävällinen tuntematon henkilö).


Eduskunnan kirjasto sai ilon toimia Teuvo Salmisen karikatyyrinäyttely ”Päättäjien päät” esittelytilana. Politiikkojen piirrokset olivat esillä 10.10-15.11.2014. Tänä aikana kirjaston asiakaspalvelussa yleisin kysymys oli: ”Missä se näyttely on?”.  Päätin haastatella Teuvo Salmista muutamalla kysymyksellä.

Noin kuukauden mittainen ”Päättäjien päät”-näyttely Eduskunnan kirjastossa veti taloon paljon teoksistasi kiinnostuneita ihmisiä. Monet kansanedustajat kävivät myös tutustumassa näyttelyyn. Jäikö joku kirjastossa tapahtunut kohtaaminen mieleesi erityisesti?”

”Avajaiset oli lämminhenkinen tapahtuma ja sen yhteydessä tapasin kansanedustajia ja sain luovuttaa karikatyyritaulun eduskunnan pääsihteerille Seppo Tiitiselle. Olen tavannut hänet aikaisemminkin ja arvostan korkealle hänen työuraansa eduskunnassa. Hän jos kuka oli ensimmäisen kunniakarikatyyrin arvoinen.”
Teuvo Salminen kertoo innostuneensa karikatyyrien piirtämisestä Rauman poikalyseon oppitunneilla 14-vuotiaana. Kuvaamataidon tunnillako? ”Ei vaan piirsin niitä salaa opettajista kun aina ei jaksanut keskittyä opetukseen. Kaverit niitä nauroivat”. Salmista inspiroi piirtämisessä ihmisten erilaisuus. Jokainen on erilainen yksilö omine persoonallisuustekijöineen, joita hän korostaa piirroksissaan. ”Se on hauskaa, mutta erittäin vaativaa työtä.”


Kenestä on tullut paras karikatyyri, jonka olet tehnyt?

Hmmm. Vaikea kysymys. No, Jorma Uotisesta piirtämäni on saanut aikaan monet naurut ja Jorma itsekin totesi sen näyttelyssä nähtyään: ”Ei huono”. Myös Tarja Halonen Muumimammana on ollut pidetty ja naurettu.


Olet koulutukseltasi opettaja ja kerroit, että tällä hetkellä opetat mm. Jope Ruonansuuta. Minkä ohjeen antaisit kaikille niille, jotka unelmoivat kuvataiteilijan työstä?

”Hanki ensin itsellesi joku muu hyvä ammatti ja sen ohessa ehdit kyllä piirtää karikatyyrejä vaikka sivuammattina. Suomessa ei ole yhtään karikatyyritaiteilijaa joka eläisi vain karikatyyrejä piirtämällä. Muissa maissa kylläkin.”

Mitä mieltä olet Eduskunnan kirjastosta näyttelysi kohteena?

Hieno näyttelypaikka! Arkkitehtonisesti onnistunut tila ja niin lähellä piirrettyjä poliitikkoja!
Missä näet itsesi 10-vuoden päästä?

”Olen silloin 78 ja näen itseni piirtämässä karikatyyrejä muista vaivaistalon asukeista vaimoni kieltelyistä välittämättä.”


Koska haastattelu julkaistaan kirjastoblogissa, niin minun on välttämätöntä kysyä edes yksi perinteinen kirjasto-kysymys, joten tässä se tulee. Mikä on lempikirjasi?

”Luen juuri Ilkka Remeksen Hornaa. Se saa ihan pauloihinsa. Toivottavasti tämä juonen tapahtumaketju ei muutu todeksi.”Voisitko antaa yhden elämänohjeen Eduskunnan kirjaston blogin lukijoille?

”Yksi neuvo ei riitä, tarvitaan monta:

1)Jokainen ihminen on karikatyyrin arvoinen.

2) Ihminen joka pystyy nauramaan itselleen, on varmasti huumorintajuinen.

3)Huumori on elämän eliksiiriä – se pidentää ikää, ellet satu nauramaan ihan kuollaksesi.”

           


Kiitos Teuvo Salminen! Näyttelysi inspiroi monia ihmisiä mukaan lukien minua. En nähnyt yhdenkään ihmisen katsovan karikatyyrejä surullisena ja muutaman kerran kirjaston henkilökunta oli jopa pakotettu käyttämään kirjastonhoitajan määräysvaltaa ja hyssyttelemään kovimpia naurajia. Kiitos kaikille, jotka tulivat kirjastoon nauramaan poliitikoille.


Kenetköhän Teuvo Salminen piirtää seuraavaksi?


Lisätietoja:http://www.teuvosalminen.com/

Hyvää viikonloppua kaikille Eduskunnan kirjaston nykyisille ja tuleville ystäville!

Kuvat ja teksti:

Petra Pentzin

Osa-aikainen informaatikko
Eduskunnan kirjasto

1 kommentti:

Tilkkutaide kirjoitti...

Hieno näyttely.