Parlamenttikirjasto

perjantai 1. joulukuuta 2017

Kaksi Riksdagsbibliotekiä


Tein marraskuun alkupuolella opintomatkan Eduskunnan kirjaston kaimakirjastoon Ruotsissa, Riksdagsbiblioteketiin. Osallistuin kirjastonhoitajille suunnatulle kolmipäiväiselle kurssille, minkä lisäksi tapasin kollegoitani Riksdagsbiblioteketissä tutustuakseni tarkemmin kirjaston koulutustoimintaan.



Me kaimakirjastot – Eduskunnan kirjaston ruotsinkielinen nimi on Riksdagsbiblioteket – olemme aina olleet läheisissä väleissä. Aiemmin on tehty mm. kokoelmiin liittyvää yhteistyötä ja nykyäänkin esimerkiksi siten, että pohjoismaisten parlamenttikirjastojen johtajat tapaavat joka vuosi ja henkilökunnan edustajat kahden vuoden välein. Tapaamisten tarkoituksena on keskustella kunkin kirjaston kuulumisista, jakaa kokemuksia ja oppia toisiltamme.

Tuo toinen Riksdagsbibliotek – kuten mekin – on kaikille avoin. Edustamme sillä lailla pohjoismaista avoimuuden perinnettä. Maailman parlamenttikirjastoista vain parikymmentä on avoinna yleisölle.
Kummankin kirjaston kokoelmat muistuttavat aihepiireiltään toisiaan. Meillä Suomessa kokoelmat ovat hiukan laajemmat ja ne edustavat monipuolisemmin eri kielialueita. Palvelu- ja työskentelytavat ovat pitkälti samanlaiset näissä kahdessa Riksdagsbibliotekissä.

Kun Suomen Riksdagsbibliotek tarjoaa varsin laaja-alaista tiedonhallinnan koulutusta asiakkailleen, on Ruotsin Riksdagsbibliotekin koulutus pienimuotoisempaa. Riksdagenin sisällä koulutusta tarjotaan kansanedustajille ja virkamiehille ympäristön seurannasta ja tiedonhausta sekä valtiopäiväasioiden ja -asiakirjojen hausta. Ruotsin Riksdagsbibliotek ei kouluta yleisöä, toisin kuin me Eduskunnan kirjastossa.

Kumpikin Riksdagsbibliotek kuitenkin järjestää koulutusta toisille kirjastoille. Eri kirjastojen henkilökunta tutustuu koulutuksessa mm. parlamentin työhön ja asiakirjojen käyttöön. Näin asiantuntemus leviää ja sitä voivat kansalaiset laajalti hyödyntää joko yhteisöjensä tai paikallisten kirjastojen kautta.

Kurssi, jolle osallistuin Ruotsin Riksdagsbibliotekissä, oli juuri tällainen kirjastonhoitajille suunnattu kurssi. Sen tavoitteena oli tarjota syventävää tietoa Riksdagenin työstä, valtiopäiväasiakirjoista ja EU:sta. Kurssin nimi onkin ”Riksdagskunskap för bibliotekarier”.  Kurssi järjestetään joka vuosi ja se on hyvin suosittu. Sille valitaan n. 25 osallistujaa siten, että eri kirjastotyypit ja alueet ovat edustettuina. Lähes joka vuosi kurssille osallistuu myös jonkun pohjoismaisen parlamenttikirjaston edustaja, tällä kertaa Suomesta. Mukana oli tänä vuonna myös Ahvenanmaan maakuntapäivien kirjastonhoitaja.

Koulutus oli kolmipäiväinen. Ohjelma oli kiinnostava ja hyvin rakennettu. Ensimmäisenä päivänä tarjottiin yleistä tietoa Riksdagenista ja sen toiminnasta. Tapasimme myös ihka oikean kansanedustajan. Lisäksi opettelimme Ruotsin lainsäädäntöprosessia mm. havainnollisen harjoituksen avulla. Toisena päivänä harjoittelimme valtiopäiväasioiden hakuja Riksdagenin verkkosivuilla ja painetuista asiakirjoista, jotka sijaitsevat kaikkien käytettävissä kirjastossa. Kolmas päivä oli omistettu EU-asioille.

Kurssi osui sikäli mielenkiintoiseen hetkeen, että me Eduskunnan kirjastossa pidimme vastaavan koulutuksen eri kirjastojen kirjastonhoitajille seuraavalla viikolla. Meidän koulutuksemme oli yksipäiväinen ja ohjelma siten paljon suppeampi. Ruotsin kokemukseni jälkeen mieleni tekee harkita koulutuksemme pidentämistä kahdelle päivälle, jotta aiheiden syventämiseen ja harjoituksille olisi riittävästi aikaa. Kuulisin mielelläni muiden kirjastojen kirjastonhoitajilta (jos he tätä lukevat), miltä kaksipäiväinen eduskuntatiedon koulutus kuulostaa.

Riksdagsbiblioteket on pitänyt omaa kurssiaan kirjastonhoitajille jo 1990-luvun lopulla. Me olemme järjestäneet tällaisen koulutuspäivän neljänä perättäisenä syksynä. Kokemuksia kirjastonhoitajien kouluttamisesta on siis kertynyt ja sitä tullaan varmasti jatkamaan kummassakin maassa, niin hyödyllisinä ovat kirjastonhoitajat koulutuksia pitäneet. Hauskaa että kaksi Riksdagsbiblioteketiä on hyödyksi parlamenttinsa lisäksi kirjastoille ja niiden välityksellä eduskuntatiedosta kiinnostuneelle yleisölle laajemminkin!

Sirkka-Liisa Korkeila
sirkka-liisa.korkeila[at]eduskunta.fi


Ei kommentteja: