Parlamenttikirjasto

perjantai 22. syyskuuta 2017

Tietoa ja oppia kirjastosta



Eduskunnan kirjasto tekee parhaansa parantaakseen kansalaisten tuntemusta eduskunnasta, oikeudesta ja yhteiskunnasta. Mielestämme tietämys eduskunnan ja yhteiskunnan toiminnasta on tärkeä edellytys kansalaisten vaikutusmahdollisuuksille ja aktiiviselle kansalaisuudelle. Olemalla kaikille avoin Eduskunnan kirjasto tarjoaa tähän hyvät mahdollisuudet.




Tietopalvelu auttaa tiedon etsijää
Tietopalvelumme auttaa tiedonhaussa ja etsii tarvittaessa yksityiskohtaistakin tietoa eduskunnasta, lainsäädännöstä ja yhteiskunnasta. Kysymykset voi esittää asioimalla kirjaston asiakaspalvelussa, puhelimella, sähköpostilla tai verkkosivujen tietopalvelukysymyslomakkeella.

On myös mahdollista varata aika henkilökohtaiseen opastukseen, jossa tietoasiantuntijamme neuvovat kirjaston aineiston ja verkkotiedon haussa. Annamme henkilökohtaista opastusta esimerkiksi kirjaston tai arkiston kokoelmiin, elektronisten aineistojen ja kirjaston aihealueiden tiedonlähteiden etsimiseen.


Tietopaketeista hyödyllistä tietoa jäsenneltynä
Kirjaston verkkosivuilla julkaistaan asiantuntijoidemme laatimia tietopaketteja. Esimerkiksi lainsäädäntöhankkeiden tietopakettien avulla kansalaiset voivat seurata lakihankkeen etenemistä ja siihen liittyvää tutkimus- ja muuta tausta-aineistoa. Toivomme näiden lakihankkeiden tietopakettien lisäävän ymmärrystä oikeudellisesta järjestelmästä. Lakihankkeiden tietopaketit toimivat myös säädösvalmistelun tukena sekä kansalaisvaikuttamisen välineinä.

Kirjaston muutkin tietopaketit tarjoavat hyödyllistä tietoa erilaisista yhteiskunnallisista aiheista, kuten kansalaisvaikuttamisesta. Olemme laatineet myös historia-aiheisia tietopaketteja. Esimerkiksi Eduskunta ja itsenäistyminen 1917 -tietopaketin  linkkien avulla lukija pääsee tutustumaan itsenäisyyskysymyksestä vuoden 1917 valtiopäivillä käytyihin keskusteluihin sekä muutamiin keskeisiin itsenäistymisasiakirjoihin.

Avoimena kirjastona tehtävänämme on tukea kansalaisia heidän etsiessään tietoa yhteiskunnasta. Näiden verkkosivuillamme olevien useiden eriaiheisten tietopakettien avulla kansalaiset saavat käyttöönsä asiantuntijoittemme valitsemia laadukkaita tiedonlähteitä.


Koulutuksella oppia tiedonlähteiden hallintaan
Koska Eduskunnan kirjasto palvelee jokaista, joka tarvitsee tietoa eduskunnasta, oikeudesta tai yhteiskunnasta, haluamme tarjota asiantuntemuksemme käyttöön paitsi asiakaspalvelussa, tietopalvelun kautta ja verkkosivuilla myös koulutuksissa. Järjestämme joka lukukausi kaikille avointa tiedonhallintakoulutusta esimerkiksi eduskunnan asiakirjoja koskevista tiedonlähteistä, oikeudellisista tiedonlähteistä, EU:n ja kansainvälisten järjestöjen tiedonlähteistä ja tietokantojen käytöstä.

Tiedonhallintakoulutuksen tavoitteena on erityisesti oikeudellisen ja yhteiskunnallisen informaatiolukutaidon hallitsevat kansalaiset. Koulutukset tarjoavat työvälineitä tiedon hallintaan. Vaikka kirjaston koulutukset ovat yleensä luentotyyppisiä, ne sisältävät paljon käytännön esimerkkejä. Koulutuksen aikana voikin olla hyödyllistä tutustua omalla kannettavalla tietokoneella tai mobiililaitteella esiteltyihin verkkotiedonlähteisiin ja kokeilla tiedonhakuja niistä.

Suunnitteilla on, että koulutuksia voisi seurata myös verkossa, mutta tästä tiedotamme sitten, kun se on ajankohtaista.

Avoin asiakaskoulutus on tarkoitettu kaikille kirjaston käyttäjille. Kouluttajina toimivat asiantuntijamme. Tämän syksyn koulutukset ovat parhaillaan käynnissä  ja pidämme niitä lisää lokakuun lopulta lähtien. Loppusyksyn koulutusohjelma julkaistaan piakkoin.

Tänä syksynä olemme järjestäneet yhteistyössä Helsingin työväenopiston kanssa koulutussarjan Näin demokratia toimii – eduskunta, lainsäädäntö ja kansalaisvaikuttaminen. Koulutukset ovat Helsingin työväenopiston Opistotalossa osoitteessa Helsinginkatu 26, Viipurinsali. Sarjan kaksi ensimmäistä luentoa on tätä kirjoitettaessa jo pidetty, mutta kolme on vielä jäljellä, aiheina kansalaisvaikuttaminen, naiset eduskunnassa ja sananvapaus. Yleisöllä on vapaa pääsy tilaisuuksiin.

Järjestämme myös räätälöityjä koulutuksia keskeisille käyttäjäryhmille. Eduskunnan kirjaston asiantuntijoita voi tarvittaessa pyytää kouluttajiksi muihin organisaatioihin. Viime vuonna pidimme yleisölle tai ryhmille noin 40 koulutustilaisuutta.

Lisäksi järjestämme kirjaston yleisesittelyjä erilaisille vierailijaryhmille. Lisää tietoa koulutuksista ja esittelyistä saa kirjaston verkkosivuilta.


Sirkka-Liisa Korkeila



Ei kommentteja: