Parlamenttikirjasto

perjantai 28. syyskuuta 2007

Books, books, books

Helsingissä järjestettiin 20 – 23.9.2007 Habitare 07 -messut, jotka ovat suurimmat sisustus-, design- ja huonekalumessut maassamme. Habitaren kahdessa messukerroksessa oli esillä niin yksityisten kuin julkisten tilojen erilaisia sisustusratkaisuja ja uusimpia innovaatioita.

Messujen ehdottomasti mielenkiintoisin osio oli toisen kerroksen Ahead! -designalue ja siellä esillä olleet muotoilualan yritykset Suomesta sekä ulkomailta, joiden tuotteita on aikaisemmin päässyt ihailemaan vain muotoilu- ja sisustusalan lehdistä. Designalueella messuvieras näki myös kirjastoalaa ja kaikkia lukemisen ystäviä kiinnostavan kohteen: Suomen messujen ja Taideteollisen korkeakoulun yhteistyössä järjestämän suunnittelukilpailun neljä parasta työtä!

Nuorille muotoilijoille ja arkkitehdeille kohdistetun suunnittelukilpailun aihe oli tänä vuonna Books, books, books, jonka tarkoituksena oli johdatella kilpailijat luomaan kokonaismielikuva tilasta, joka on tarkoitettu kaunokirjallisuuden lukemista varten. Messuosastolla oli yleisön ihailtavana tai ihmeteltävänä kilpailun neljä palkittua työtä, joista voittaja oli Hyun Sun Parkin, Christian Göbelin ja Satoko Taguman Read Field. Kunniamaininnan saivat Yuko Takagin ja Dylan Kwokin työ Jenga’em ja Dong Uk Leen, Roman Vrtiskan ja Timothy Austinin Home Sweet Home sekä Maarit Eskolan ja Jenni Herkaman 108 M.

Kaikki neljä työtä poikkesivat toteutuksiltaan toisistaan, mutta eivät niinkään lähtökohdiltaan. Kaikissa palkituissa kilpailutöissä nousi nimittäin selvästi esille suunnittelijoiden tavoite lisätä omien arkkitehtonisten ratkaisujensa kautta kaunokirjallisuuden lukunautintoa.

Kilpailutöistä saatujen vaikutteiden virittämänä jäin pohtimaan niitä tekijöitä, jotka ohjaavat lukutottumuksiamme ja tekevät lukemisesta usein niin kivaa ja rentouttavaa. Jos unohdan kirjan ja sen sisällön, niin oleellisesti lukunautintoon vaikuttavat tila ja hetki, jossa nautin lukemisesta. Itselleni mieluisimpia tiloja ja paikkoja lukemiseen ovat ulkotilat, jotka kesäaikana ovat järvimaisema ja rantakalliot. Talvisina lukuhetkinä muistot kesämaisemista siivittävät lukemishaluja. Syksyllä taas kirjan kanssa on mukava järjestää lukuhetki kalustettuun tilaan, kotiin tai kirjastoon, ja viettää lukunautinto muun maailman ulottumattomissa.

Kilpailun voittanutta työtä Read Fieldiä kuvailtiin "tulkinnaksi urbaanin ihmisen kaipuusta luonnon helmaan sekä tuntemuksesta kaislikossa istumisesta, tuulen vireestä ja kostean viileän maan tuoksusta", ymmärsin mihin työn suunnittelijat olivat pyrkineet ja miten paljon tila voi parhaimmillaan vaikuttaa lukunautinnon lisäämiseen. Varmasti moni lukija haaveilee hetkestä kirjan kanssa tällaisessa ympäristössä. Aina se ei onnistu, mutta keskellä kylmintäkin talvea kirjaston lukutilat ovat käytössä. Kirjastot ovat osa kansallista sivistystarjontaa, niin miksi emme niitä käyttäisi. Talvellakin.

Kilpailun toisen vaiheen tuomarina toiminut ruotsalainen Åke Axelsson totesi, että neljä palkittua kilpailutyötä voisivat olla hyvinkin toteutettavissa myös julkisissa tiloissa, esimerkiksi kirjastoissa. Tämähän olisi kerrassaan mielenkiintoista, jos kirjastoissa olisi "tiloja tilojen sisällä" eli erilaisia hetkiä ja tunnelmia synnyttäviä nurkkauksia tai huoneita. Joissakin kirjastoissa on jo kokeiltukin kansalaisten lukuharrastuksen aktivoimista, mutta paljon on vielä käyttämättömiä ideoita. Mutta miten luoda samankaltaisia tiloja esimerkiksi tieteellisiin kirjastoihin tai erikoiskirjastoihin, joissa käyttäjien tarpeet ovat usein perinteisistä kyläkirjastoista poikkeavia? Voitaisiinko järjestää kilpailu, jonka aiheena on "Books, books, books – tieteellisissä kirjastoissa ja erikoiskirjastoissa"? Millaista satoa se toisi?

Kirjastojen arkkitehtuurista, sisustuksesta sekä asiakkaiden käyttötarpeista on tarpeellista keskustella varsinkin silloin kun uutta kirjastoa suunnitellaan tai kirjaston peruskorjausta mietitään. Eduskunnan kirjastossa käydään parhaillaan keskustelua siitä, miten informaatioteknologia muuttaa niin kirjaston käyttäjien kuin työntekijöiden tilankäyttötarpeita ja kuinka strategiset tavoitteet, teknologia ja infrastruktuuri saadaan arvorakennuksen peruskorjauksen yhteydessä kohtaamaan toisensa.

Toivoa sopii, että Habitare-messujen kilpailun tulossatoa toteutettaisiin edes jossakin Suomen kolkassa. Jotta Suomi on ihan oikeasti innovatiivinen ja kansainvälinen maa, sen on rohkeasti otettava edistysaskeleita kehittämällä kirjastotilojaan niin, että ne avaavat "luonnon urbaanin ihmisen luokse"!

Jenni Mikkonen

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Minulle tulee kirjoituksestasi mieleen Turun uusi pääkirjasto, jonka tila on voimakkaasti elämyksellinen.

Töölön kirjastossa on myös puolensa, mutta valitettavasti parvekkeille ei taida olla pääsyä edes kesäaikaan. Siinä olisi mukava istuskella, kirjaston helmassa. Voihan kirjat toki lainata ja mennä minne haluaa, mutta kirjaston pitäisi ehdottomasti kannustaa ihmisiä myös maleksimaan ja lueskelemaan kirjaston helmassa.

Monissa kirjastoissa on lukusali, mutta ne ovat erittäin ikäviä koululuokkamaisia tiloja, joissa mm. istutaan rintamasuunnassa, vaikkei siellä edessä ketään opettajaa olekaan paasaamassa.

Minustakin on tärkeää että kirjasto on suunniteltu olemaan muutakin kuin kirjavarasto.