Parlamenttikirjasto

perjantai 28. syyskuuta 2018

Parasta aikaa etsimässä


Vuosikellon viisari on kääntynyt syksyyn. Eduskuntatyön käynnistyttyä ja yliopistojen lukukausien alettua myös kirjastossa päästiin taas arkikierroksille. Vilkastuminen on aina hyvä merkki ja kertoo meille työmme tarpeellisuudesta. Näin ollen tervehdimme kaikkea hyörinää ilolla ja kiitollisuudella. Tänäkin vuonna on siis meille kohdistetuilla veroeuroilla vaikuttavuutta.

Kirjasto muutti palveluaikojaan vastaamaan paremmin palveluiden kysyntää. Vuosien varrella on käynyt yhä selvemmäksi, että arkena toivottiin pidempiä aukioloaikoja samalla kun lauantain kävijämäärät pysyivät vähäisinä. Toisaalta kirjastoa käytetään yhä enemmän tietoverkon ja kirjastoverkon kautta etänä, mikä on hiljalleen vähentänyt paikalla käyvien asiakkaiden määrää. Sitä herkemmällä korvalla on siis syytä kuulla palautetta ja tehdä havaintoja kirjaston paikallispalveluiden käytöstä.

Tänäkin syksynä tieto on valtaa. Kansalaiset ilmaisevat parhaillaan mielipidettään siitä, tulisiko Suomen valita nykyinen kesä- vai talviaika. Keskustelu käy konventionaalisessa- ja sosiaalisessa mediassa kuumana ja erilaisia uusia argumentteja kuulee päivittäin. Onneksi niille, jotka haluavat muodostaa asiasta oman valistuneen mielipiteensä, on tarjolla myös paljon laadukasta tutkimustietoa. Suomen kirjastoverkko on kansalaisille avoin väylä hyödyntää kaikkea Suomessa ja maailmassa julkaistua uusinta akateemista vertaisarvioitua tietoa. Kirjasto palvelee ilomielin jokaista kansalaista, joka kokee tarvitsevansa oman mielipiteensä muodostamiseen mahdollisimman hyviä perusteluja ja taustatietoja.

Kuten tunnettua, aika on vain yhteinen sopimus, jonka perusteella osaamme toimia paremmin yhteen – eräänlainen globaali yhteiskuntasopimus siis. Tulevaisuuttakin voi pyrkiä aikatauluttamaan, mutta totuus kuitenkin on, että tulevaisuus vyöryy kohti nykyhetkeä jatkuvalla vääjäämättömyydellään. Käyttäkäämme se siis parhaamme mukaan!

Hyvää alkavaa syksynaikaa!

Antti Virrankoski

Ei kommentteja: