Parlamenttikirjasto

perjantai 22. helmikuuta 2013

Talouden sietämätön epämääräisyys

Olemme tottuneet huolestumaan maamme kilpailukyvystä vähän samalla tavalla kuin omasta henkilökohtaisesta vetovoimastamme; taas on päästetty kroppa repsahtamaan, ja salilla olisi käytävä nyt oikein urakalla. Viime aikoina on kuitenkin uutisoitu, että Suomen kilpailukyky onkin maailmalla rankattu ihan kärkijoukkoon. Asia ei ole yksinkertainen, kuten voimme lukea tästä Taloussanomissa 11.12.2012 julkaistusta artikkelista.

Yleinen epätietoisuus ei rajoitu vain kilpailukykyyn. Tavallisen kadunmiehen ja -naisen on vaikea saada otetta muistakaan talouden kipupisteistä. Yhtiöiden kurssit nousevat ja laskevat, ja tällä on jokin merkitys meille kaikille. Valtion menoja pitäisi leikata koko ajan. Joskus on lama ja silloin pitäisi leikata vielä enemmän, paitsi että joidenkin mielestä silloin ei saisi leikata, koska kysyntä laskee. Leikataan silti. Kun työpaikat vähenevät, ihmisiä pitäisi entistä enemmän kannustaa menemään töihin.

Meitä varjostaa valtionvelan suuruinen kysymysmerkki. Kuitenkin nyt jos koskaan kansalainen tarvitsisi taloudellista lukutaitoa ymmärtääkseen päättäjien tekemiä ratkaisuja ja kukaties pyrkiäkseen vaikuttamaan keskustelemalla, äänestämällä ja kansalaisaktivismilla. Miten elämäksi kutsutun kriisitilan keskeltä saa raivattua aikaa ja motivaatiota kehittää omaa tietämystä? Kuka valistaisi meitä?

Talousasiat ovat tunnetusti monimutkaisia, eivätkä talouden ammattilaisetkaan aina pääse niistä yksimielisyyteen. Tarvitsemme välittäjiä, asiantuntijoita, joilla on taito popularisoida tietämyksensä ja poimia tietotulvan seasta se olennainen. Tarvitsemme hyvin kirjoitettuja juttuja lehdissä ja hyvin taustoitettuja uutisraportteja. Tarvitsemme riippumattomia taloustoimittajia, jotka kirjoittavat asioista kvartaalia pidemmällä tähtäimellä, suuret kysymykset huomioiden.

Myös kirjastoilla on rooli taloustietämyksen treenaamisessa. Voimme tarjota kaoottisesta informaatiovirrasta seulottuja laadukkaita aineistoja ja mietittyjä kokonaisuuksia, joista tiedonjanoisen on hyvä lähteä liikkeelle. Voimme tarjota ”tuotteitamme” helposti kulutettavassa muodossa siellä, missä ihmiset liikkuvat.

Eduskunnan kirjaston sivuilta löytyy laaja tietopaketti Euroopan talouskriisistä. Paketti sisältää nyt osiot talouspolitiikan yhteensovittamisesta ja Kreikan lainaohjelmista, mutta tietopakettia tullaan täydentämään niin, että se kattaa myös muut sovitut tukiohjelmat ja vakausmekanismit. Tästä olisi hyvä aloittaa!

Pauliina Ruusu
 

Ei kommentteja: