Parlamenttikirjasto

perjantai 13. huhtikuuta 2012

Päivä varastomiehenä


“Kirjaston kaikkia aineistoja ei siirretä Postitaloon. Suurin osa kirjaston kokoelmista siirretään varastotiloihin Konalaan, mikä aiheuttaa jonkin verran viivästyksiä aineiston toimitusaikoihin.”

Tämä on aika lakoninen kuvaus siitä, mitä Eduskunnan kirjastossa juuri nyt tapahtuu.

Eduskunnan peruskorjaus etenee kuluvan vuoden keväällä Aurorankadun kiinteistöön, ja tämä koskee myös kirjastoa. Remontin tieltä kirjasto muuttaa palvelunsa, käsikirjastonsa ja uudemman, lainattavan kokoelmansa (avokokoelman) Postitaloon. Kirjavaraston julkaisut siirretään Konalasta vuokrattuihin tiloihin, saman rakennuskompleksin kolmeen varastotilaan.

Muuttoon on valmistauduttu usean vuoden ajan. Eduskunnan arkiston aineistoja siirrettiin väliaikaisesti Kansallisarkistoon. Kirjaston kokoelmien evaluointi aloitettiin kirjavarastoon sijoitetusta aineistosta, ja siitä ehdittiin evaluoida reilusti yli puolet. Kokoelmat mitattiin – varastokokoelmasta siirrettävää kertyi 12 hkm.

Matka Arkadianmäeltä Konalaan, autokauppojen ja varaosaliikkeiden maailmaan on kymmenen kilometriä, 30 minuuttia. Iso harppaus pienelle kirjalle.


Päivä Konalassa

Muuttoauto käy Konalassa kolmekin kertaa, ja ne tuovat 40- ̶50 rullakkoa päivässä. Rullakkoon on pakattu kirjoja kolmeen kerrokseen, yhteensä seitsemän metriä. Muuttofirma hoitaa pakkaamisen kirjastossa ja purkamisen Konalassa.Kaikki muu on kirjaston vastuulla.

Mitkä ovat perusasiat varastomiehen työssä? Tärkeimmät työvälineet ovat tussi, mittanauha, excel-taulukko, varastohanskat ja paksupohjaiset jalkineet. Ja kärsivällisyys.

Olennaista on kokoelman systematiikan säilyttäminen, signumit ja julkaisut niiden sisällä, jotta aineisto on löydettävissä. Myös tilantarve pitää arvioida pariksi vuodeksi. Kaikki signumit eivät ole valmiita vaan osa karttuu.
Muuttoajan varastonhoitaja pääsee seuraamaan, millaiseen etävaraston aineistoon kohdistuu kyselyjä. Mitä 1900-luvun alun eläinsuojelusäädöksen valmisteluaineistoa löytyy Ruotsin valtiopäiväasiakirjoista? Millaisesta taloudellisesta avusta Afrikan maille Yhdysvaltain virallisjulkaisut kertovat? Työ varastossa ei ole vain julkaisujen paikantamista, vaan myös tiedonhakua, kokoelmien selaamista. Kirjastojen kokoelmaluettelot eivät kerro kaikkea eikä kaikkea löydy tietokannoista.


Kirjan elämästä

Mitäpä kirjat voisivat tästä ajatella? On varmasti kirjoja, jotka eivät ole liikkuneet paikaltaan sitten vuoden 1978, jolloin Eduskunnan kirjasto muutti Eduskuntatalosta Aurorankadun kirjastotiloihin. Moni kirja pääsee pitkästä aikaa tuulettumaan. Joitakin kirjoja voi vähän jännittää, saavatko saman vieruskaverin. Sehän voi muuttua sattumalta tai vahingossa.

Niin kuin muutoissa yleensä tässäkin paljastuu yllätyksiä. Aina löytyy kokoelmatietokantaan sisältymätöntä, joskus varakappaleiksi, turvaan, kaikelta varalta säilytettäväksi ajateltua. Muuton yhteydessä tällaisista tehdään ns. lopullisia ratkaisuja. Piilottelu ei enää onnistu…

Mutta täälläkin kirjojen elämä jatkuu! Julkaisut lähtevät etävarastosta asiakkaiden käyttöön, kokoelmia evaluoidaan ja suurin osa niistä palaa parin vuoden päästä takaisin kotiin Arkadianmäelle.

Kaisa Paavilainen


1 kommentti:

Soili kirjoitti...

Olipas hyvä ja hauska kirjoitus :)